Jöhetnek a "valódi" Dolby hangszórós notebookok

A vállalat a jövőben a hardver fejlesztéséből is alaposan kiveszi a részét, hogy javítsa a hangzást.

A Dolby neve vélhetően nem csak azoknak mond valamit, akik otthonosan mozognak a házimoziban vagy szórakoztatóelektronikában, hiszen a cég neve felbukkant már mobilokon, tableteken, PC-s felhasználás során, hogy a notebookokat ne is említsük. Technológiájukat már egy évtizede szállítják a számítógépes partnereknek, de eddig többnyire csak kész termékeket hitelesítettek és láttak el szoftveres segédlettel.

A The Verge c. amerikai lap beszámolója alapján ez a helyzet a közeljövőben alaposan megváltozik, mivel a vállalat több gyártóval is közvetlen együttműködésbe kezd (az első, már működő kapcsolatuk a Huawei-jel van), ami azt jelenti, hogy az alapoktól, azaz már a notebook megtervezésétől kezdve a kész, végleges termék megszületéséig ott bábáskodnak majd annak érdekében, hogy a hangzás a lehető legjobb legyen. A Dolbynál tehát rendszerben gondolkodnak, így nem csak a hangszórókat érintő dolgokból veszik ki a részüket, hanem a komplett gép tervezéséből, hiszen a ház, és esetlegesen a hangszórónak kialakított doboz kialakítása a hangzás szempontjából legalább olyan fontos, mint maga a bele kerülő hangszóró.

Huawei MateBook X Dolby Atmos hangrendszerrel
Huawei MateBook X Dolby Atmos hangrendszerrel [+]

A Dolby szerint erre az együttműködésre már csak azért is szükség van, mert a notebookok mind könnyebbek és vékonyabbak lesznek, így egyre kevesebb hely marad az audio részlegnek. Ráadásul szeretnének ezen a téren rendet is vágni, ugyanis számos furcsasággal találkoztak már pályafutásuk során (eltérő hangszórók a jobb és bal csatornán, rosszul beállított balansz, túltolt jelszintek stb).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dolby

Előzmények

Hirdetés