Hirdetés

Kiadta az NVDIMM-P buszprotokoll specifikációját a JEDEC

Ezzel a szabványos, hibrid memóriamodulok egy új szintje jöhet el.

A szerverpiac igényei sokszor nem igazán fedhetők le tömegpiacra szánt megoldásokkal, így olyan hibrid memóriamodulok is készülnek, amelyek bizonyos specifikus problémákra reagálnak. Ezek az NVDIMM, azaz a Non-Volatile DIMM megoldások, amelyek nem egy, hanem immáron három különféle implementációt kínálnak.

Korábban az NVDIMM-en belül megkülönböztethető volt az NVDIMM-F és az NVDIMM-N. Előbbi lényegében csak NAND flash lapkákra épít, és ezek lesznek a memóriavezérlő által direkten címezhetők, míg utóbbi egy olyan hibrid konstrukció, ahol a modul tartalmaz DDR4-es és NAND flash lapkákat is. A DDR4 természetesen felejtő memória, így leállításkor a tartalma törlődik, de a NAND flash chipek itt azt a célt szolgálják, hogy a tartalmat megőrzik és bekapcsoláskor azt visszatöltik. Ez váratlan leállás esetén nagyon hasznos, hiszen a modulon a kondenzátorok eltárolnak annyi energiát, hogy a DRAM-ban lévő adatokat kimentsék a NAND flash lapkákba.

Az új, NVDIMM-P opció sok szempontból hasonlít az NVDIMM-N-hez, hiszen a DDR4-et lehet kombinálni perzisztens memóriával, és utóbbi szintén nem felejtő komponens. Ennek az előnye, hogy amíg az NVDIMM-N esetében a NAND flash lapkák közvetlenül elérhetetlenek voltak a processzor számára, addig az NVDIMM-P mellett mindegyik, modulon megtalálható DRAM vagy perzisztens memória látszik, és blokkalapú mellett bájtalapú hozzáféréssel is kezelhetők.

A buszprotokollt a szervezet úgy alakította ki, hogy kompatibilis legyen a meglévő DRAM DIMM specifikációval, illetve firmware programozási modellel, így gyakorlatilag egészen minimális befektetéssel lehet majd implementálni a platformokba az NVDIMM-P szabvány támogatását.

A JEDEC most kiadott, JESD304-4.01-es specifikációja egyelőre a DDR4-re vonatkozik, de lesz belőle DDR5-ös verzió is, ami valószínűleg egy kiegészítés formájában fog megjelenni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés