A Team Group rendesen rákészül a DDR5-ös memóriaszabványra

A számottevő fejlődést előrevetítő platform első fecskéi valószínűleg már jövőre megérkeznek.

A TeamGroup (is) fontosnak tartja, hogy az elsők között legyen a következő generációs DDR platformon, így miután a JEDEC véglegesítette a DDR5 specifikációját, az integrált áramköröket gyártó partnereikkel karöltve bősz fejlesztésbe fogtak és elkezdtek felkészülni a közelgő startra. Ennek eredményeképpen a vállalat bejelentette, hogy az új szabvány első képviselője az ELITE néven ismert termékcsaládjuk égisze alatt fog érkezni.

Hirdetés

A terv az, hogy egy 16 GB-os, 4800 MHz-en ketyegő modullal kezdenek, ami az előző nemzedék 1,2 voltja helyett már 1,1 voltos feszültséggel működik, s ezt nem az alaplap szabályozza, hanem maguk a memóriák. Az adatátvitel sebessége 4800-5200 Mbps-ra emelkedik, ami akár 60 százalékos javulást is jelenthet 10 százalékkal csökkent fogyasztás mellett. Az sem mindegy, hogy napjaink DDR4 memóriáinak külön chipre van szükségük a nyomtatott áramköri lapjukon, ha az ECC hibajavítást az arzenáljukban akarják tudni, ám a DDR5 támogatja az ECC közvetlen, lapkaszintű implementációját (on-die ECC), ami az 1-es bithibák önjavításával nagyban elősegíti a rendszer stabilitását és egyben a végfelhasználói mainstreambe emeli a funkciót.

A hatékonyság nagymértékű növekedését komoly várakozás előzi meg, hiszen messze nem csak az órajelek emeléséről van szó és a big data- vagy MI-alkalmazások területén a magasabb bitráta, illetőleg a mérsékeltebb fogyasztás különösen látványos előnyökkel jár; a Micron szerint a DDR5 3200 MHz-es frekvencián 36 százalékos teljesítménypluszt képes nyújtani a DDR4-gyel szemben.

A TeamGroup 2020 folyamán jelentős előkészületeket tett, hogy magához ragadja a vezető szerepet a DDR5 leendő piacán és az Intellel, valamint az AMD-vel közösen fogja koordinálni a megjelenési dátumait, s ha minden jól megy, az első modulok már 2021 harmadik negyedévében visszaköszönhetnek ránk a polcokról, bár nyilván először a szerverek lesznek a célkeresztben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés