Már egy játékot is képes újrakreálni a mesterséges intelligencia

Persze egyelőre anélkül, hogy megértené mit csinál, de első lépésként nem rossz.

A Pac-Man nemrég ünnepelte 40. születésnapját, és a szinte mindenki által ismert, 1980-ban kiadott, játéktermekbe szánt játék ma sem vesztette el régi fényét. Azóta persze számos felújítása született az említett címnek, amelyek megpróbálják modernebb köntösben tálalni az amúgy egyszerű, de mégis nagyszerű játékmenetet.

Az NVIDIA is készítette egy új verziót, csak éppen a korábbiaktól eltérő módon a mesterséges intelligencia segítségével. A vállalat az eredeti alkotás működését géppel elemeztetve tréningelt egy GameGAN nevű neuronhálós modellt, amely ugyan nem érti meg, hogy a játék maga miről is szól, de mégis képes a újrakreálni az eredeti Pac-Mant, mindenféle külön videojáték-motor, illetve emberi segítség nélkül.

Maga a GAN (generative adversarial network) alapvetően nem újdonság, számos feladat megoldható vele a mesterséges intelligencián keresztül. Ennek a különböző variánsai felhasználhatók képek generálására, a részletesség növelésére, és még megannyi más dologra. A GameGAN esetében a tipikus problémát a játékmechanizmus jelenti. Sok tízezer mintán keresztül kell a rendszert tréningelni, hogy a végeredményként kapott neuronháló végül le tudja másolni az adott játékot. Emiatt is jó alany a Pac-Man, mert borzasztóan egyszerű a működése, tehát viszonylag kevés minta alapján is újrakreálható. Egy bonyolultabb játék azért nagyságrendekkel több mintát igényelni, ami már az adatmennyiség és a számítási kapacitás tekintetében is problémát jelenthet.

A közeljövőben tehát a mesterséges intelligencia még nem fog játékokat fejleszteni csak úgy magától, de első lépésként már van egy alap, és a nagyon távoli jövőt tekintve ebből még bármi lehet.

Előzmények

Hirdetés