Ismét frissült a készülő Intel Atom platform részleteinek sora

Május legelején már beavattuk olvasóinkat az idei év utolsó negyedévében érkező, újabb Intel Atom alapú Cedar Trail platform legfrissebb részleteibe. Ekkor kiderült, hogy az x86-os számításokat végző magokhoz nem nyúl a gyártó, csak a kisebb csíkszélességből adódó jobb skálázhatóságot kihasználva emeli majd azok órajelét, ez azt jelenti, hogy ezen a téren az újítások pár száz megahertz pluszban ki is fognak merülni. A vezérlőhidat még ennél is kevesebb változás érinti, egészen pontosan a korábbi Pine Trail NM10 névre hallgató lapkáját viszik tovább a Cedar Trail-ben.

A legnagyobb újítás pont az eddigi Atomok Achilles-sarkát érinti, azaz a grafikus részt. Konkrét cél a Pine Trail GPU teljesítményének megduplázása. A napvilágot látott hírek szerint az Intel az Imagination Technologies által fejlesztett PowerVR SGX545-ös mobil GPU-ját integrálja a 32 nm-es Cedarview-D processzorba.

A PowerVR SGX 5-ös szériájának sematikus felépítése
A PowerVR SGX 5-ös szériájának sematikus felépítése [+]

A fejlett gyártástechnológiának köszönhetően a mobil verziók GPU-ja 400, míg az asztali variánsoké már 640 MHz-en fog ketyegni, ezen felül a grafikus mag támogatni fogja a DirectX 10.1 és OpenGL 3.0 szabványokat is. Talán a legfontosabb újítás, hogy az MPEG-2, MPEG-4 part 2, VC1, WMV9 és H.264-es kódolású mozgókép anyagok hardveres gyorsítása is megoldott lesz, így elviekben már elhárul az akadály a HD minőségű videók zökkenőmentes lejátszása elől.


(forrás: VR-Zone) [+]

A kimenetek közül a szokásos D-SUB mellett egy 1.3-as HDMI, és egy 1.1-es DisplayPort is felkerülhet majd a Cedar Trail-re épülő gépek burkolatára. Ez egyben azt is jelenti, hogy a három dimenziós mozgóképi anyagok megjelenítésére nem nyílik majd lehetőség. A memóriavezérlő egycsatornás lesz, mely a DDR3-800 és DDR3-1066 modulokat fogja támogatni, összesen maximum 4 GB-os méretig.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés