Intel: újabb lépés a digitális konvergencia felé

Az Intel a Tajvanon megrendezett IDF alkalmából bemutatta i854 chipsetjét, illetve a köré épülő fejlesztőplatformot. Az új vezérlőt szórakoztatóelektronikai eszközökbe, a PC-k és a multimédiás készülékek képességeit egyesítő, akár hordozható rendszerekbe, illetve IP-alapú hálózati kommunikációra képes set-top boxokba (IP-STB), hang- és videófelvevőkbe szánják (digital media recorder, DMR).

Az FW82854 (Graphics Memory Controller Hub, GMCH) és 82801DBM (I/O Controller Hub, ICH4-M) jelzésű chipek párosa 400 MHz rendszerbusz-sebességű, ultra-alacsony üzemfeszültségű mobil processzorok kiszolgálására termett. A memóriavezérlő legfeljebb 2 GB DDR333 memóriát képes kezelni, interfészei sorában PCI-busz, hat USB 2.0 port, két Ultra-ATA100-vezérlő és Fast Ethernet található. A hangot egy 20 bites AC'97 kodek szolgáltatja, míg a grafikáért az integrált, digitális videokimenettel (DVO) is ellátott Intel Extreme Graphics 2 mag felel.


[+]

A vállalat által a partnerek számára kiadott fejlesztőcsomag egy 600 MHz-es Celeron M ULV processzort és egy, az i854 chipsetre alapozó, 512 MB DDR RAM-mal ellátott hatrétegű nyákot tartalmaz, amelyhez operációs rendszerként Windows CE 5.0 társul. Az Intel szerint a platform számos szoftveres kódolási folyamathoz elegendő teljesítménnyel rendelkezik, így támogatja az MPEG-2, MPEG-4.2 és 4.10 (H.264), illetve a Windows Media 9 algoritmusokat is. Az integrált VGA-kimeneten kívül egy bővítőkártya és a hozzá tartozó adapter révén DVI-D, kompozit, S-Video és komponens kimenetek állnak rendelkezésre, a hang számára pedig analóg sztereó kimenet és optikai, illetve koaxiális SPDIF-kimenet biztosított. A már említettek mellett egy soros és két PS2 port is része a platformnak.

Ezzel egyidőben az Intel a fejlesztők rendelkezésére bocsátotta Digital Media Infrastructure middleware-jének következő generációját, amely elősegíti a digitális konvergenciát megtestesítő készülékek, illetve alkalmazások kidolgozását. A vállalat partnerei között több közismert gyártót találunk, ilyen például a Gigabyte, a Samsung, a Thomson vagy a Toshiba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés