Hivatalosan is elérhetők az Intel Broadwell-E CPU-k

A vállalat alaposan túlárazta első tízmagos asztali megoldását.

Már jó ideje tudni lehet, hogy az Intel idei év közepén tervezte piacra dobni a Broadwell-E kódnevű processzorait, amelyek a Haswell-E vonalat váltják. Az sem volt titok, hogy ezúttal négy termék érkezik, de az eredetileg várt ársáv nagyon megváltozott, ami sajnálatos lépésnek tűnik.

Az előzetes információknak megfelelően az újdonságok mindegyike az LGA2011-3 jelzésű tokozást használja, vagyis használhatók a már megjelent X99-es vezérlővel rendelkező alaplapokban, de a BIOS frissítésére azért szükség lesz.

Érdekes újítás lesz egyébként az új Turbo Boost. Ez a rendszer félig szoftveres alapra építkezik, vagyis a működéséhez egy eszközillesztőt kell telepíteni, ami a háttérben fog futni. Az Intel szerint ez a meghajtó átveszi a affinitásra vonatkozó beállítások kezelését az operációs rendszertől, ami alapértelmezett módban automatikusan dolgozik, de a felhasználó bizonyos mértékig módosíthatja a működést. Ez lesz a priorizált mód, és így az alkalmazásokat manuálisan is be lehet tölteni az Intel szoftverébe, amivel hozzárendelhetők az egyes elérhető logikai magok. Ezeket megadva a rendszer már csak azokra a logikai magokra alkalmazza a turbót, amelyek direkten az alkalmazáshoz vannak rendelve.

A hivatalosan is bemutatott termékek paramétereit az alábbi táblázat össze is foglal:

Intel Broadwell-E - asztali Core processzorok
Típus Magórajel / Turbó órajel
L3 cache Fogyasztás (TDP) Listaár (dollár)
i7-6950X (10 mag) 3/3,5 GHz 25 MB 140 W 1723
i7-6900K (8 mag) 3,2/3,7 GHz 20 MB 140 W 1089
i7-6850K (6 mag) 3,6/3,8 GHz 15 MB 140 W 617
i7-6800K (6 mag) 3,4/3,6 GHz 15 MB 140 W 434

A memóriavezérlő továbbra is négycsatornás és a DDR4-es memóriákat fogadja, de ezúttal már a 2400 MHz-es modulok is hivatalosan használhatók lesznek. Természetesen a Hyper-Threading támogatása mindegyik processzor esetében megoldott, míg az engedélyezett PCI Express csatornák száma a Core i7-6950X, i7-6900K és i7-6850K modelleknél maximális, vagyis 40, de az i7-6800K esetében be kell érni 28-cal.

Az egyetlen probléma az ár, amit az Intel ezúttal leginkább a Xeonokhoz igazított. Ugyanakkor a vállalat szerint ez nem lehet probléma, mivel a Xeon sorozatot hivatalosan csak az OEM-eknek árulják, és nagyon kevés tálcás kiszerelésű megoldás ér el a kereskedőkhöz, továbbá azokra is limitált garancia vonatkozik.

Az asztali Broadwell-E generáció leginkább az aktuális, X99-es alaplapokat birtokló Haswell-E processzorokat használó tulajokat célozza, hiszen számukra a váltás alaplapcsere nélkül is megoldható. Más felhasználói réteg számára – kiemelve az X79-es alaplapokkal rendelkező felhasználókat – túl drága lenne a fejlesztés, és a befektetés mértékéhez viszonyítva minimális előnyökkel járna.

Fontos kiemelni, hogy a Broadwell-E kódnevű processzorok rendkívül vékony tokozást használnak, ami azt jelenti, hogy bizonyos hűtők nyomása alatt ezek pont úgy meghajolhatnak, ahogy azt tették a Skylake megoldások, bár a Broadwell-E esetében jóval nagyobb nyomás kell ehhez, tehát ez a jelenség ezúttal szerencsére jóval ritkábban ütheti fel a fejét. Mindenesetre az Intel a saját fejlesztésű hűtőjét javasolja, amelyet az alábbi hírben be is mutattunk, és külön meg is lehet vásárolni a kereskedőknél.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés