Visszatérhet a gyári terméktámogatás az Apollo Lake platformnál

A tegnapi napon írtunk az Apollo Lake platform érkezéséről, amely a ma elérhető Cherry Trail platformot váltja valamikor az év második felében. A bejelentés mellett igen sok mozgolódás történik a háttérben is, ugyanis az Intel vissza akarja hozni a gyári terméktámogatást, mivel a vállalat nem elégedett azzal, ahogy a gyártók bánnak a Cherry Trail alapjaira épülő Atomokkal.

Mint ismeretes a Cherry Trail platform esetében az Intel OEM terméktámogatást kínál, ami azt jelenti, hogy a cég folyamatosan frissíti a meghajtókat a Windows 10 – és az Android – új funkcióihoz, de a frissítések kiadása már az adott termék gyártójának a feladata. Ezt a modellt kedvelik a leginkább a gyártók, mert maguk határozhatják meg, hogy egy frissítés mikor kerüljön kiadásra az adott eszközhöz, így fel lehet készülni a hatására a hivatalos terméktámogatási csatornákon is. Többek között egy-egy új frissítés során sokszor drasztikusan megnő a panaszok száma, amelyek nagy része abból ered, hogy a felhasználó elrontott valamit, de a panaszt akkor is ki kell vizsgálni, ami pénzbe kerül a gyártóknak.

Az OEM terméktámogatási modellnek ez az előnye egyben a hátránya is, ugyanis a gyártók annyira nem szeretik ezeket a téves riasztásokat, hogy inkább nem is frissítik az adott eszköz meghajtóit, hacsak nincs bennük valamilyen kritikus hiba. A Cherry Trail platform is egy hasonló gonddal küzd, ugyanis az Intel folyamatosan kínál rá új meghajtókat, de ez nem sok OEM partnert érdekel. Egyszerűen még mindig jobb megküzdeni az olyan apróbb hibákkal, amelyek egy-egy programot érintenek, vagy valamilyen speciális körülmény mellett jelentkeznek, minthogy egy új meghajtóval ráessen a téves panaszok áradata a terméktámogatási csatornára. Ez viszont az Intel számára rossz, ugyanis hiába van beépítve pár hónapja a meghajtóba például a DirectX 12 API támogatása, a Cherry Trail platformra épülő termékek nagy többsége ezt valószínűleg sosem fogja megkapni.

A fenti problémák miatt az Apollo Lake platformnál az Intel azon dolgozik, hogy részben visszahozza a gyári terméktámogatást, vagyis azt a lehetőséget, hogy a felhasználók a kiadott gépekre az Intel gyári meghajtóit is telepíteni tudják. Ez viszont nagyon sok OEM-nek nem fog tetszeni, ami miatt szükség van a tárgyalásokra, mert ahogy most működik a terméktámogatás az a lehető legrosszabb forma, amivel egy felhasználó találkozhat. Az sem elképzelhetetlen, hogy egyfajta kompromisszumos megoldás születik, vagyis a gyártópartnerek vállalják, hogy az adott termék életciklusa alatt a kezdeti meghajtó mellé legalább egy frissítést kiadnak majd, így gyakorlatilag mentesülni tudnak a gyári terméktámogatás anyagi hátrányaitól, de eközben azért a jelenlegi tarthatatlan állapoton is javítanak egy picit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés