Specifikus processzorokkal segítené a skálázást az Intel

A hiperskálázható adatközpontokba szánt fejlesztések hatékonyabbak lehetnek az általánosabb megoldásoknál.

Az adatközpontok erőteljes terjedésével, illetve ezek növekedésével kritikus területté vált az egyes szerverek hatékony összeköttetése. Nyilván adja magát, hogy valamiféle hálózati fabric kapcsolatra van szükség, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen lesz alkalmazva az adott rendszeren belül, mivel az összeköttetés képességei döntően meghatározzák a teljes szerver lehetőségeit.

A nagyobb teljesítményű hálózati kapcsolatot igénylő szervereknél mindenképpen alkalmazandó valamilyen opció a host CPU tehermentesítésére, és a megfelelő skálázódás biztosítása érdekében erre talán a legjobb alternatívák a SmartNIC megoldások. Ugyanakkor a hiperskálázható adatközpontok tekintetében már vannak olyan extra igények, amelyeket a SmartNIC nem feltétlenül képes teljesíteni, és itt jutnak szerephez a komplexebb képességeket biztosító DPU-k (Data Processing Unit).

A fenti lehetőségekkel alapvetően nincs semmi gond, jól kiegészítik egymást a teljes piac igényeit figyelembe véve, de a rendkívül nagy adatközpontokon belül már olyan tényezőket is figyelembe lehet venni, amelyekkel akár hatékonyabb feldolgozás is biztosítható a belső hálózaton keresztül. Itt jön képbe az Intel most bejelentette fejlesztése, az IPU, amely az Infrastructure Processing Unit rövidítése.

(forrás: Intel) [+]

Valójában az IPU felfogható DPU-nak is, hiszen hasonló feladatokat képes ellátni, a különbség annyi, hogy ezt célirányosabban teszi. Az adott hiperskálázható adatközpont tulajdonosa látja, hogy a rendszere milyen terhelésnek van kitéve az ügyfelek által, és ehhez bizony célszerű olyan infrastruktúrát építeni a hálózati fabric kezelése tekintetében, amely igazodik az igényekhez. Ezzel biztosítható a kívánt működős a lehető leghatékonyabban.

Az Intel az IPU dizájnokkal több alternatívát kínál majd a partnerek számára. Jelen pillanatban egy FPGA-s variáns érhető el, és ezt már az egyes ügyfeleinek biztosította a cég, de később a lehetőségek bővülnek, illetve érkezik az ASIC verzió is. Utóbbi a sűrűn használt feladatokat speciális áramkörökkel képes gyorsítani. A lehetőséges alternatívák egy adatközponton belül is keverhetők, hiszen az IPU-k által használt szoftveres keretrendszer közös.

Az Intel új fejlesztése leginkább a nagy, hiperskálázható adatközpontokban találhat otthonra, a kisebb adatközpontokhoz jobb alternatívák maradhatnak az általánosabb DPU-k, vagy éppen a SmartNIC megoldások.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés