Októberben jönnek az Intel nagy teljesítményű, asztali processzorai

A 14 nm marad, az órajel nő, a fogyasztásról nem beszél a cég, de az árazás állítólag jó lesz.

Az Intel az IFA-n leleplezte, hogy októberben frissítik a nagy teljesítményű, asztali processzoraik flottáját, így érkezik a Computex előtt már megszellőztetett, a Core i9-9900KS, amelyet majd kiegészít a Cascade Lake-X kódnevű HEDT fejlesztés.

A Core i9-9900KS annyira nem lesz nagy újdonság, hiszen ez a lapka szintjén megegyezik az előző év októberében megjelent Core i9-9900K-val, viszont az Intel kiválogatja azokat a legyártott chipeket, amelyek képesek 5 GHz-re turbózni akkor is, ha az összes mag le van terhelve. Ezt a Core i9-9900K csak egy magra képes biztosítani. Az alapórajel is változik, 3,6 GHz-ről 4 GHz-re nő, viszont az egymagos turbó marad 5 GHz. Fontos kiemelni, hogy az Intel a turbó órajeleket az alap utasításkészletekre adta meg, vagyis AVX kódok futtatása mellett már alacsonyabb frekvencián fog működni a processzor.

A vállalat továbbra is titkolja, hogy mennyit fogyaszt a Core i9-9900KS, de azt bemutatták az IFA-n, hogy a Hitman 2 című játék miképp működik rajta. A tesztrendszernél a hőelvezetésről egy Corsair 240 mm-es AIO vízhűtő gondoskodott, és a vállalat szóvivője megemlítette, hogy a Hitman 2 elég jól skálázódik, így magonként enyhe terhelést fejt ki. Ez azért lényeges információ, mert az i9-9900KS turbójának ez az optimális terhelés, ilyenkor az összes magra vonatkozóan képes tartani az 5 GHz-et.

Sajnos arról sincs adat, hogy az új processzor mennyibe fog kerülni, de jó hír, hogy a BIOS frissítésével működni fog azokban az alaplapokban, amelyek támogatják a már elérhető Core i9-9900K-t. Ugyanakkor a Core i9-9900KS esetében nagyon ajánlott majd drágább, erős tápáramkörrel rendelkező deszkákat választani, mert az olcsóbb verziók VRM-je hamarabb túlmelegedhet, ami throttlingra kényszerítheti a processzort, még akkor is, ha a lapka hőmérséklete amúgy ideális lenne az órajel magasan tartásához.

A cég új HEDT platformja is októberben érkezik, így az X299-es alaplapokhoz hamarosan elérhető lesz a 14 nm-es eljárásra építő, Cascade Lake-X kódnevű fejlesztést. Ezzel lényegében az LGA2066-os foglalat kap egy frissítést az előző év októberi ráncfelvarrás után. A friss processzorok állítólag 18 magig fognak skálázódni, vagyis maximum a Cascade Lake-SP lapka HCC verzióját kapják meg.

Papíron a Cascade Lake-X nem hoz igazán nagy változást a Skylake-X-hez képest, de az Intel azt ígéri, hogy rendkívül versenyképes lesz az árazása az AMD a második generációs Ryzen Threadripperjeivel szemben, amelyek ezen a területen jelenleg kiéneklik a sajtot a Santa Clara-i óriáscég szájából.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés