20 éve jelent meg az első Pentium

Az Intel a mai napon ünnepli az első Pentium processzor megjelenésének huszadik évfordulóját. A 60 MHz-es órajelen üzemelő processzor paraméterein a mai modern rendszerek mellett már csak nevetünk, de akkoriban komoly fejlesztésnek számított, hiszen ez volt az Intel első olyan CPU-ja, ami két futószalaggal rendelkezett, ennek megfelelően ciklusonként több utasítást hajthatott végre, illetve 64 bites adatbuszt kapott, így az elődeinél kétszer több adatot kérhetett le a memóriából egy ciklus alatt.

Hirdetés

A lapkát az Intel 800 nm-es gyártástechnológián készítette, amibe 3,1 millió tranzisztor fért bele. Mindkét paraméter aranyosan hat a 20-30 nm-es osztályon készülő, milliárdnyi tranzisztorból felépülő mai lapkák mellett, de akkoriban ez csúcstechnika volt. A 60 MHz-es modell mellett egyébként 66 MHz-es verzió is készült, majd a későbbi fejlesztésével az órajel drasztikus emelkedésbe kezdett.

A Pentium hatalmas márkanévnek számított másfél évtizeden át, de ma már az Intel a Core márkanévre koncentrál. A Pentium elnevezést ugyan nem dobták el, de kissé méltatlan módon a belépőszintű processzoraikat nevezik így.

Érdekesség, hogy az első Pentium magra még mindig épít az Intel egy termékcsaládon belül. A sok megpróbáltatáson átesett Larrabee projekt ugyanis MIC néven folytatja pályafutását, és a Knights Corner kódnevű lapka már el is érhető a HPC szerverekbe Xeon Phi néven. Természetesen jelentősen módosított Pentium magról van szó, így négy konkurens szállal dolgozik, illetve a beépített SIMD motor is rendkívül széles, de az alapokat tekintve az eredeti Pentium felépítése köszön vissza. Ráadásul ez a projekt rendkívül fontos szerepet tölt be a vállalat terveiben, hiszen az Intel ugyanúgy küzd a fizika törvényeivel, ahogy mindenki más, így a lapkák skálázását a jelenlegi tervek szerint rengeteg apró MIC mag oldaná meg. Ez nem túl hagyományos értelemben az IGP lenne, a CPU-magokhoz pedig a gyorsabb, de több helyet és energiát igénylő fejlesztések lesznek bevetve. Ez a fejlesztés persze még képlékeny, hiszen nagymértékben függ attól, hogy a Larrabee, vagy újabb néven MIC mennyire jól skálázható, de jelenleg jó esély van rá, hogy a Pentium öröksége komoly hatással lesz az Intel jövőjére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés