CES 2012: működő gép az Intel Nikiski koncepció alapjain

Hirdetés

Az Intel még a 2011-es Computex keretein belül említette meg a Nikiski koncepciót, mely érkezését akkor 2013-ra datálták, ezért csak felületesen ismertették az alapötletet. Az idei CES-en viszont elérkezett az idő, hogy a gondolat materializálódjon, így azt most működő példányokkal demózták.


(forrás: Anandtech) [+]

A recept úgy szól, hogy végy egy notebookot, és az egész alsó részt, vagyis a tapipadot és a csuklótámaszt cseréld le egy érintésérzékeny felületre. Majd a gép aljának ezen területét is tedd átlátszóvá, hogy a laptop kijelzőjének felső részét becsukott állapotában is lehessen látni. A terület alul-felül érzékeny az érintésre, és ehhez már csak szoftveres fronton kell egy kis támogatás. Ezzel kész a Nikiski. A belső üveg normálesetben tapipadként üzemel, mely funkció a csuklók érzékelésekor azonnal blokkolódik, hogy ne zavarjon be a gépelésnél.


(forrás: Anandtech) [+]

Ebben mi a jó? Az elképzelés szerint a Windows 8-at – megfelelően felkészítve – a notebook összecsukott állapotában is lehetőség lenne olyan alapvető feladatokra használni, mint a naptár böngészése, levelek olvasása vagy akár internetezésre. A képeken jól látszik, hogy a széles csíkon a Microsoft csempés felhasználói felülete, azaz a Metro kifejezetten jól mutat, ami nem meglepő, hiszen az okostelefonok hasonló méretekben alkalmazzák. Ugyanakkor éppen ez kérdőjelezi meg a koncepció életképességét, hogy ha kéznél van egy tisztességes okostelefon, akkor a fent említett műveletek azon is minden gond nélkül elvégezhetők. Viszont elnézve, hogy már egy ideje lovagolnak a témán, lehet, hogy nem utoljára hallottunk a Nikiski koncepcióról.


(forrás: Anandtech) [+]


(forrás: Anandtech) [+]


(forrás: Anandtech) [+]


(forrás: Anandtech) [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés