Némelyik Windows frissítés összeakasztja a bajszát pár grafikus meghajtóval

A hiba eléggé látványos, bizonyos Intel grafikus vezérlőkön többet nem indulnak el egyes, DirectX-et használó alkalmazások.

Hirdetés

A Microsoft még a múlt évben adott ki egy KB5019959-es javítást a Windows 10-re, amelynek Windows 11-es kiadásai KB5019980-as és KB5019961-es jelzéssel szerezhetők be. A frissítések automatikus formában manapság juthattak el elég sok gépre, ugyanis megszaporodtak azok a hibabejelentések, amik a korábban futó, DirectX-et használó programok indítás utáni, apphelp.dll-re panaszkodó összeomlását írták le.

A redmondi óriáscég feltárta a probléma hátterét, és kiderítették, hogy az Intel grafikus vezérlők érintettek, ezen belül is azok a rendszerek, amelyekre a 26.20.100.7463 és 30.0.101.1190 közötti meghajtóverziók vannak telepítve. A javítás elég egyszerű, le kell tölteni egy 30.0.101.1190-es változatnál frissebb eszközillesztőt az adott platformhoz.

Jó hír, hogy amelyik rendszerhez elérhető volt a legutolsó, fenti hiba kapcsán érintett drivercsomag, ahhoz az Intel biztosan kiadott legalább egy újabbat. Rossz hír viszont, hogy némelyik gyártópartner nem feltétlenül tette ezeket elérhetővé, és sok esetben az OEM-ek nem engedik a gyári meghajtók telepítését. Ha bárki belefutna az utóbbi helyzetbe, akkor opció lehet a hibát produkáló Windows frissítések törlése, ugyanis elvileg készül majd egy javítás a Microsoft oldaláról is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés