Extra sebességet és fogyasztást hoz az Intel Core i7-3970X

A Sandy Bridge-E processzorok az elmúlt év végén mutatkoztak be, mégpedig egy darab négy-, illetve két darab hatmagos CPU formájában. Az LGA2011-es foglalatba illeszthető termékcsalád azóta is változatlan, ám ennek most vége, mivel az eddigi csúcsnak számító Core i7-3960X jelzésű terméket leváltja a Core i7-3970X.

A 32 nm-es gyártástechnológián készülő Sandy Bridge-E kódnevű lapka lényegében változatlan maradt, így továbbra is 8 darab processzormag van benne 20 MB-os megosztott utolsó szintű gyorsítótár mellett. Minden erőforrás azonban most sem lesz aktív, így a Core i7-3970X is hat darab aktív CPU-magot kap, a hozzájuk tartozó 15 MB-os megosztott, utolsó szintű gyorsítótárral. Az újdonság természetesen támogatja a Hyper-Threading technológiát, emellett a négycsatornás DDR3-as memóriavezérlő hivatalosan maximum 1600 MHz-es modulokat kezel, de nyilván tuning mellett ez a paraméter mehet feljebb is. Az integrált PCI Express vezérlő 40 csatornát biztosít, emellett hivatalosan a 2.0-s szabványt támogatja, de elképzelhető, hogy működnek a 3.0-s szabványra felkészített bővítőkártyák is, az Intel azonban erre továbbra sem vállal garanciát.

A Core i7-3970X alapórajele 3,5 GHz lesz, amit a Turbo Boost 4 GHz-re emelhet. A magasabb órajel miatt azonban meg kellett növelni a TDP fogyasztási keretet is, ami így 150 watt lett. Az elődhöz képest tehát 100 MHz-es extra órajel és 20 wattos többletfogyasztás került elő, vagyis abszolút nem beszélhetünk eget rengető újításokról. Természetesen a Core i7-3960X-hez hasonlóan az új csúcsmodell szorzója sincs lezárva, így a könnyű tuning biztosítva van, de nagyon oda kell figyelni a hűtésre a további órajelemelésnél, hiszen a termelt hőmennyiség már alapból is óriási, így léghűtéssel nem biztos, hogy érdemes a tuningba belefogni.

Az eddigi adatok szerint a Core i7-3970X listaára – ezer darabos rendelés esetén – 999 dollár tálcás változatban, míg a dobozos verzió 1059 dollár. Fontos kiemelni, hogy a dobozos verzió ezúttal nem jelenti azt, hogy az Intel hűtőt is mellékel a processzorhoz, ami annak tudható be, hogy ebben a kategóriában a potenciális vásárlók nem szoktak gyári hűtőt használni.

Az Intel az új processzorral konkrétan leváltja a jelenlegi csúcsnak számító Core i7-3960X-et, de utóbbit a készlet erejéig még szállítja a cég, sajnos változatlan áron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés