Extra megahertzeket hoz az Intel Core i7-3970X

A Sandy Bridge-E processzorok az elmúlt év végén mutatkoztak be, és az egy darab négy-, illetve két darab hatmagos CPU azóta is változatlan az LGA2011-es foglalatba illeszthető termékcsaládon belül. Tekintve, hogy erősen a heterogén éra irányába haladnak a cégek, így túl sok új homogén többmagos processzorral már nem fognak találkozni a vásárlók, de az Intel azért még az év végén bedobja a Core i7-3970X jelzésű terméket, mely lényegében a Core i7-3960X nagyobb órajelen üzemelő változata lesz.

Hirdetés

A DonanimHaber információi szerint a 32 nm-es gyártástechnológián készülő Sandy Bridge-E kódnevű lapka változatlan, így továbbra is 8 darab processzormag van benne 20 MB-os megosztott utolsó szintű gyorsítótár mellett. Minden erőforrás azonban nem lesz aktív, így a Core i7-3970X is hat darab aktív CPU-magot kap, a hozzájuk tartozó 15 MB-os megosztott, utolsó szintű gyorsítótárral. Az újdonság természetesen támogatja a Hyper-Threading technológiát, emellett a négycsatornás DDR3-as memóriavezérlő hivatalosan maximum 1600 MHz-es modulokat kezel, de nyilván tuning mellett ez a paraméter mehet feljebb is. Az integrált PCI Express vezérlő 40 csatornát biztosít, emellett hivatalosan a 2.0-s szabványt támogatja, de elképzelhető, hogy működnek a 3.0-s szabványra felkészített bővítőkártyák is, az Intel azonban erre továbbra sem vállal garanciát.

A Core i7-3970X alapórajele 3,5 GHz lesz, amit a Turbo Boost 4 GHz-re emelhet. A magasabb órajel miatt azonban meg kell növelni a TDP fogyasztási keretet is, ami így 150 watt lesz. Természetesen a Core i7-3960X-hez hasonlóan az új csúcsmodell szorzója sincs lezárva, így a könnyű tuning biztosítva van, de nagyon kell figyelni a hűtésre a további órajelemelésnél, hiszen a termelt hőmennyiség már alapból is óriási, így léghűtéssel nem biztos, hogy érdemes a tuningba belefogni.

Az eddigi adatok szerint a Core i7-3970X listaára 999 dollár lesz, vagyis az Intel konkrétan leváltja a jelenlegi csúcsnak számító Core i7-3960X-et. A kisebb termékek esetében árváltozásra nem érdemes számítani, hiszen így is nagy az árkülönbség a csúcsmodell és a második legdrágább Intel processzor között.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés