Intel-VIA: homályos licenckilátások

Hirdetés

A VIA chipsetpiaci helyzetét már többször pedzegettük, és utóbb egyre inkább azért, mert az Intellel szembeni részesedése percről-percre növekszik. Azonban még egy VIA sem lehet teljesen önálló, bizonyos lépéseket csak akkor léphet meg, ha arra engedélyt kap, avagy kapott. Akár az Inteltől.

Mert már a CeBIT kapcsán írtunk arról, hogy hiába készült el a VIA P4-es chipkészlete, ameddig az Intel nem bólint, lapra nehezen kerülhet. Az Intelnek persze esze ágában sincs ilyenekre kapásból rábólintani, érthető okokból, mert így legalább biztos lehet a P4 érinthetetlensége felől. Az azonban, hogy a VIA mindennemű bólogatás ígérete nélkül is gőzerővel fejleszti a Pentium 4 alá DDR-es és SDR-es megoldásait, több kérdést is felvet.

Egyrészt, miért provokálja az Intelt egyre újabb és (költség)hatékonyabb chipsetek megálmodásával, amikor még egy fia licenccel sem bír; ill. ha már mindenképp meg kell álmodnia jó előre a DDR-es Brookdale-verő P4X266-ot (mert spec. ez már most kész, amíg az Intel a saját verzsönjét csak 2002 elejére tervezi, ahogyan a többi licencpartnere is..), vagy az abszolút low-end (és eképp valahol komolytalannak tűnő) P4M266-ot (integrált Savage4-es core, SDRAM), akkor azt miért nem a nyilvánosság (így az Intelnek is) teljes kizárásával teszi?..

Így szerintünk elég kicsi az esélye, hogy az Intel holmi licencpapírral kedveskedjen neki, mint tette azt a SiS, az ALi, vagy akár az ATi esetében.

Azóta történt

Hirdetés