Javítja a sugárkövetést az ultramobil GPU-k piacán az Imagination

A D-Series termékcsalád egy komoly újítást hozott a 2D Dual-Rate Texturing révén.

Hirdetés

Három éve már annak, hogy az Imagination bemutatta az A-Series GPU IP-it, amelyeket 2020-ban követett a B-Series, majd 2021-ben a C-Series generáció. Utóbbi volt az a dizájn, amelyen belül megérkezett a sugárkövetés hardveres támogatása, és a legújabb D-Series opciók ezt az irányt viszik tovább.

A Photon nevű alaparchitektúra nem módosult, viszont a vállalat további skálázhatósági lehetőséget teremtett magának, ugyanis amíg a C-Series konstrukciónál egy geometriai és raszterizáló blokkon, valamint a hozzáköthető RAC, azaz Ray Acceleration Cluster részegységen maximum két USC és két TPU osztozkodhatott, addíg a D-Series esetében már három USC és három TPU is beépíthető. Ennek azért van értelme, mert a sugárkövetés rengeteg shader futtatásával jár, így érdemes úgy növelni a programozható feldolgozók számát, hogy közben a rendszer fixfunkciós feldolgozást biztosító részei nem változnak. Ilyen formában az új, tripla SPU-ként emlegetett kialakítás jobban illik a modern munkafolyamatokhoz.

A skálázhatóságot érintő változásokkal a D-Series generáció maximális kiépítése egy úgynevezett DXT-96-3072 RT4-as dizájn lesz, ami órajelenként 96 texel és 3072 darab FP32 operációt biztosít, miközben négy RAC található benne. Ez a C-Series leggyorsabb opciójánál nagyjából 50%-kal többre képes a nyers számítási teljesítményt tekintve, illetve ott van még a chiplet lehetőség is, amivel az Imagination az asztali GPU-k piacát célozná.

A sugárkövetést a tervezőcég két újítással igyekszik gyorsabbá tenni. Az egyik a Fragment Shading Rate, ami tulajdonképpen szintjén megegyezik a DirectX 12-ben bemutatkozó VRS, azaz Variable Rate Shading technikával. Erről régóta tudható, hogy használható sugárkövetés optimalizálására is, csak a jelenlegi API-k mellett nehéz vele bánni, viszont kétségtelenül képes csökkenteni a kilőtt sugarak számát, ezzel mérséktelve a futtatott shadereket is, miközben a képminőségre gyakorolt negatív hatása elhanyagolható lehet. A másik extra a 2D Dual-Rate Texturing, ami egy új működési módja a textúrázóblokkoknak, és kifejezetten azokra az utófeldolgozást biztosító eljárásokra van szabva, amelyeknél a mintavételi pontok nagymértékben újrahasznosíthatók. Ilyen lehet például a denoising szűrő. A rendszer képes felismerni azokat a helyzeteket, amikor az új 2D Dual-Rate Texturing mód alkalmazható, és azt aktiválva effektíve megduplázza a textúrázóblokkok teljesítményét.

Sajnos a D-Series generáció továbbra is szenvedni fog a sugárkövetést biztosító API-k korlátjaitól, hiszen dinamikus LOD nélkül a sugárkövetés memóriaigénye nagyon extrém lehet, ami ultramobil szinten nehezen vállalható tényező, de ez már a C-Series dizájnokra is jellemző volt, sőt, tulajdonképpen minden piacon elérhető ultramobil GPU IP jókora púpjának számít ez a probléma. Mindenesetre az új hardver adott, elvégre a D-Series generáció már licencelhető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés