Kezdődik az IFA 2012!

Azon nem is lehet vitázni, hogy jelenleg a szórakoztatóelektronikai iparág legfontosabb seregszemléjét a januári, vegasi CES mellett Berlinben rendezik meg minden évben az utolsó nyári napokon. Itt mutatják be a karácsonyi piacra szánt húzó termékeket, és sok esetben komoly innovációs újításokról is itt rántják le először a leplet. Az eseményen a szórakoztatóelektronika mellett kiemelt szerepet kapnak az IT, telekommunikációs és háztartási elektronikai termékek fejlesztésében és gyártásában érdekelt vállalatok.

Az IFA (Internationale FunkAusstellung) komoly múltra tekinthet vissza, hiszen első ízben 1924-ben rendezték meg, egy évvel azután, hogy az első német rádióadó megkezdte a műsorszórást. Már akkor 242 kiállító mutatta be termékeit, ami azt jelzi, hogy a szervezők már kezdetben is grandiózusnak szánták a vásárt. Fejlődésének ütemét mi sem mutatja jobban, mint hogy 1930-ban maga Albert Einstein tartotta a nyitóbeszédet. Az IFA-t sem a nemzetiszocialisták előretörése, sem a második világháború nem tudta elpusztítani. 1965-ben például 567 000 ember látogatott ki az eseményre, ami azért elég jól jelzi a súlyát. Ezt a gyártók is jól látták, így számos technológia, termékcsalád itt mutatkozott be első ízben a nagyközönség és a potenciális üzleti partnerek előtt.

Ilyen volt például 1959-ben az első vezeték nélküli távirányító, tíz évvel később az első sztereó autórádió, 1973-ban a quadrofon rendszer, 1979-ben az első CD lejátszó vagy épp 1983-ban az első sztereó hangrendszerrel ellátott tévékészülék, hogy csak néhány példát említsünk. Az IFA-n 2011-ben a kiállítótér nagysága elérte a 140 200 négyzetmétert. Összesen 47 ország 441 kiállítója vett részt az eseményen, és 238 000 ember látogatott ki rá. Ebből 171 557 szakmai látogató volt, azaz a kereskedelmi partnerek, a partnerek munkatársai, a logisztikában érdekeltek stb., és körülbelül 6000 újságíró.

Várhatóan idén sem adják majd alább, és az eddigi pletykák szerint jó pár ütős terméket, technológiát is kiállítanak majd. Mi is kint leszünk, és remélhetőleg semmi fontosról nem maradunk majd le! A kiállítás eseményeiről folyamatosan tudósítunk a helyszínről, blogunkban.

Előzmények

Hirdetés