Idén nem maradunk új Ryzen Threadripper nélkül

A Zen 3 ide is be fog törni, a kérdés az, hogy mikor és mennyiért.

Az AMD még a 2019-es év novemberében mutatta be legújabb asztali csúcsprocesszorait, a 32 magos Ryzen Threadripper 3970X-et, illetve a 24-magos Ryzen Threadripper 3960X-et, amit az előző CES-en követett a 64-magos Ryzen Threadripper 3990X. 2020-ban azonban elmaradt a frissítés, amit mi már a nyáron megszellőztettünk, így a Zen 3 magokat használó Ryzen Threadripper az idei esztendőre csúszott.

A jó hír, hogy ez a fejlesztés már ott van a gyártóknál, méghozzá Chagall kódnévvel, és szimplán használható lesz a Socket sTRX4 foglalattal szerelt TRX40 vezérlővel dolgozó alaplapokban, persze csak a BIOS frissítése után.

Nagy varázslatra nem érdemes számítani, gyakorlatilag a Zen 2 magokra épülő CPU chipletek lesznek lecserélve Zen 3-as verziókra, ami persze nem rossz előrelépés. Megmarad a 64-, a 32- és a 24-magos verzió, de némi örömhír, hogy mérnöki minta szintjén létezik egy 16-magos kivitel, ami például a Socket sTRX4-es tokozást használó generációból hiányzik. Ez azért lenne fontos tényező, mert a platform megépítésének a kezdőára a 24-magos belépővel igen magas, miközben talán nagyobb lenne rá az igény, ha a legkisebb processzort bevinné 1000 dollár alá az AMD.

A negyedik generációs Ryzen Threadripper termékcsalád várhatóan az 5000-es processzorszéria része lesz, valószínűleg elég drágán. Ebből a piaci szegmensből az AMD gyakorlatilag háziversenyt csinált, emiatt nem kérdés, hogy az új fejlesztés kerül virtuális a trónra, csak az elődöt kell megvernie hozzá. A start egyébként várhatóan el lesz húzva, mivel elsőbbséget élvez a szerverekbe szánt Milan platform, de az év közepe felé megérkezhet a friss Ryzen Threadripper.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés