Sok igényt lefedhet a sokat fejlődő IBM Power9

A vállalat két alapvető chipdizájnt készít, amit eltérően lehet skálázni.

Az IBM az idei Hot Chips alkalmával bemutatta az új Power9 termékcsaládot, ezen belül is a P9 SO és P9 SU fejlesztéseket, amelyek létezéséről egy korábbi útiterv kapcsán be is számoltunk. Az összes új megoldás a GlobalFoundries 14 nm-es LPP node-ján készül, de eltérő mértékben skálázhatók. Többek között a P9 SO kétutas konfigurációkhoz lett tervezve, így nem használja a Centaur pufferchipet, vagyis a memóriavezérlők már direkten érik el a rendszermemóriát. A P9 SU már nagyobb tartományban skálázható, és benne van a Centaur pufferchip is, így egy processzorhoz 32 memóriacsatoló is beköthető, amelyekbe maximum 8 TB-nyi rendszermemória illeszthető.


[+]

Az IBM nem csak a skálázhatóság, hanem a lapkakonfigurációban is két megoldást kínál, mind a P9 SO, mind pedig a P9 SU lapkához. A Linuxhoz optimalizált verzió 24 processzormagot rejt, amin magonként négy szál fut. A PowerVM-hez optimalizált opció ezzel szemben 12 processzormagot használ, de magonként már nyolc szál fut. A bővítőkártyák támogatása szempontjából a két verzió nagyrészt megegyezik. Mindkettőben lesz ugyanis 48 csatornás PCI Express 4.0-s vezérlő, és ezeken a csatornákon keresztül a saját fejlesztésű CAPI 2.0 (Coherently Allocated Processor Interface) is elérhető. Emellett egy 48 csatornás Bluelink buszt is beépít az IBM, amivel támogatják az NVIDIA NVLINK 2.0-t és az új CAPI-t. Ezeken a protokollokon keresztül számos gyorsító csatlakoztatható a konfigurációkhoz. Az IBM Bluelink busz szolgál egyébként a P9 SU dizájn esetében a skálázásra, mivel ezen keresztül történik meg a processzorok összekötése. A P9 SO esetében a fixen kétutas lehetőség miatt erre elég a dedikált csatorna is.

A Power9 processzormagok is jelentős fejlesztésnek tekinthetők. Többek között támogatják az új Power 3.0-s utasításarchitektúrát és az AltiVec 3 utasításkészletet. Az egyik fő fejlesztés moduláris kialakítás, vagyis maguk a magok úgynevezett szeletekből épülnek fel. Utóbbi nagyon fontos, mert a négy szálat futtató mag kettő, míg a nyolc szálat futtató négy feldolgozószeletet tartalmaz.


[+]

További extra a négyszeres pontosság támogatása, amire folyamatosan növekszik az igény az iparágon belül, illetve az új magok 32 kB-os utasítás és 32 kB-os adat gyorsítótárral, valamint hatékonyabb elágazásbecslővel rendelkeznek, továbbá a futószalaglépcsők száma öt fokozattal rövidebb. Mindegyik maghoz kapcsolódik egy 512 kB-os dedikált L2 gyorsítótár, míg a megosztott L3 gyorsítótár kapacitása a teljes lapkákra levetítve 120 MB.

A változásoknak hála egy 12 magos, magonként nyolc szálat futtató, 4 GHz-en üzemelő Power9-es lapka feladattól függően 50-125%-kal lesz gyorsabb egy ugyanilyen konfigurációt használó Power8-as lapkánál. Erre a teljesítményre az iparág felkaphatja a fejét, mivel nagyon acélosnak tűnik, és ez izgalmas 2017-es évet sejtett a szerverpiacon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés