Hitachi merevlemezek SAS és 4GFC interfésszel

A Hitachi bejelentette, hogy megkezdte szerverekbe és hálózati tárolórendszerekbe szánt Ultrastar 15K147 merevlemeze Serial Attached SCSI (SAS), illetve 4 Gbit/s sebességű Fibre Channel (4GFC) interfésszel ellátott változatainak szállítását.

Hirdetés

A csatlakoztatási lehetőség tekintetében immár teljes választékot (Ultra320 SCSI, SAS, 2/4GFC) kínáló tárolóegységek 36,7, 73,4, valamint 147 GB-os kapacitással vásárolhatók meg. 15 ezres percenkénti fordulatszámuknak köszönhetően 3,3-3,7 ms átlagos keresési időt nyújtanak. A merevlemez munkáját 16 MB puffer segíti; a tartós külső adatátviteli sebesség maximális értéke 93,3 MB/s.

A SAS interfész előnyei közé tartozik, hogy mivel ugyanazokat a csatlakozókat és jelzéseket használja, mint a Serial ATA, így a kétféle szabványt követő merevlemezek egy házba szerelhetők, és ugyanazon a backplane-en is képesek megosztozni. A megoldás olyan esetekben lehet ideális, amikor nemcsak nagy adatátviteli sebességeket igénylő, hanem pusztán nagy kapacitást feltételező alkalmazások számára kell megfelelő környezetet teremteni: egy tranzakciószerver céljaira például kitűnőek a SAS-tárolók, míg biztonsági mentéseket lassabb, de fajlagosan sokkal olcsóbb SATA-merevlemezekre is lehet készíteni.

A Serial Attached SCSI 3 Gbit/s külső adatátviteli sebességet, full-duplex üzemmódot és pont-pont kapcsolatokat is támogat, így minden merevlemezhez egy-egy host rendelhető. A párhuzamos SCSI-val szemben egy vezérlőre nemcsak 15, hanem elméletileg akár több mint 16 ezer winchester kapcsolható.

A 4GFC szerverhálózatokban, adatfarmokon és különféle tudományos-mérnöki alkalmazásokban talál főként felhasználásra. A szabvány 400 MB/s half-duplex, illetve 800 MB/s full-duplex elméleti maximális átviteli sebességet határoz meg portonként, és persze kompatibilis a korábbi, kisebb áteresztőképességű hardverekkel.

A 3,5 hüvelykes Ultrastar 15K147 merevlemezeket speciális technológiával (Rotational Vibration Safeguard, RVS) látják el, hogy olyan környezetekben – például nagyteljesítményű winchesterekkel telezsúfolt rackszekrényekben – is biztosítható legyen az írási-olvasási műveletek zavartalansága és velük az adatok hibamentessége, ahol erőteljes vibrációk léphetnek fel. Nagyobb rázkódás esetén a fej az üvegből készült lemeztányérok mellett parkol le a sérüléseket megelőzendő – nem triviális funkció ebben a termékkategóriában.

Az újabb Ultrastar 15K147 típusok már az Európai Unió szigorú RoHS környezetvédelmi előírásainak is megfelelnek. A SAS, illetve 4GFC interfésszel szerelt egységek tömegtermelését a Hitachi július végéig kívánja felfuttatni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés