Három 16 nm-es node-ot kínál majd a TSMC

A TSMC bejelentette, hogy három 16 nm-es node lesz elérhető a partnereik számára a jövőben, így biztosítva a lehető legnagyobb választási lehetőséget.

Legkorábban a 16 nm-es FF, azaz FinFET node lesz elérhető, amely esetében a tömeggyártás valamikor a harmadik negyedévben indulhat be. A TSMC itt egy apróbb csúszással számol, mivel korábban ezt nyárra tervezték, de úgy néz ki, hogy inkább ősz lesz belőle. A 16 nm-es FF node egyébként a nagyobb teljesítményű, alacsony fogyasztású rendszerchipekre lesz optimalizálva, így az ultramobil piac szereplői már most érdeklődnek iránta.

TSMC Fab 14-es üzem
TSMC Fab 14-es üzem

Később érkezik a 16 nm-es FF+, azaz FinFET Plus node, amely az FF node továbbfejlesztése nagyjából hasonló karakterisztikájú lapkák számára, de várhatóan jobbak lesznek a fogyasztási paraméterek. Legkésőbb a 16 nm-es ULP, azaz ultra low power node érkezik, amely továbbra is FinFET tranzisztorokat használ, de elsődlegesen azokhoz a lapkákhoz készül, amelyeket rendkívül alacsony fogyasztásra terveznek a mérnökök, akár 0,6 V-os vagy alacsonyabb üzemfeszültséggel.

A nagyobb teljesítményű és fogyasztású lapkáknak, mint a GPU-knak ezúttal sem lesz speciálisan az igényeikhez optimalizált node-juk, ugyanakkor a 16 nm-es FF+ már előnyösebb ezeknek a termékeknek is, mint az amúgy manapság jól bevált 28 nm-es HPM, de akár utóbbit is meg lehet tartani, ha a mérnökök szerint az előnyösebb az adott lapkának. Sajnos a CMOS határai felé közeledve a váltás nem olyan egyértelmű mint korábban, így több termékkategóriában az is opció, hogy a gyártók maradnak a kiismert node-okon, mert azokra esetleg jobb termékeket tudnak tervezni. Ezt minden partnernek egyénileg kell mérlegelni a készülő terméket figyelembe véve, és erre vonatkozóan a TSMC természetesen megad minden segítséget.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés