Hirdetés

Információmorzsák a harmadik generációs SandForce SSD vezérlőchipről

Az AnandTech szerkesztője a CES-en meglátogatta a SandForce-os fiúkat (akik egy ideje már az LSI színeiben tevékenykednek) és kifaggatta őket a készülőben lévő harmadik generációs SandForce vezérlőről. A helyszínen tartózkodó mérnökök kifejtették, hogy már a második generációba tartozó SF-2200 vezérlőkön végzett szekvenciális műveletek teljesítményét is limitálta a SATA 6 Gbps és az ONFI 2.x interfész, így várhatóan ebben nem is lesz változás 2013-nál előbb. Ez tehát azt jelenti, hogy a következő időszakban és a harmadik generációnál abból kell majd gazdálkodni, ami jelenleg is van, azaz kiugróan nagy változásokra a jól tömöríthető adatok átviteli teljesítményében nem lehet számítani.

A dolog másik oldalát vizsgálva, tehát a kis fájlokkal végzett, valamint véletlenszerűen végrehajtott írási és olvasási műveletek esetében ugyanakkor temérdek tennivaló akad, de jelentős része megoldható azzal, hogy megnövelik az új chip számítási kapacitását. Nem csak ez a terület lesz az egyetlen, amiben a harmadik generációs vezérlő jelentős előrelépést jelenthet a korábbi változathoz képest. A SandForce-nál kiemelt prioritást élvez a nem tömöríthető állományok írási teljesítményének drasztikus javítása, de a gyorsabb processzor ezen a téren önmagában még nem lesz elég. Ehhez meg kell változtatni a belső adatstruktúrát és a firmware-t is alaposan át kell túrni, ezekkel együtt már látványos javulás érhető el.

A vállalat képviselői ugyanakkor azt is elárulták, hogy a harmadik generációs vezérlő PCIe változatban is elkészülhet – aminek van értelme, ha a készülő SATA Express szabványt vesszük alapul. Mindenesetre az új vezérlő felbukkanására már ebben az évben számíthatunk, otthoni és nagyvállalati termékekben egyaránt, de ennél pontosabb dátumot egyelőre nem közöltek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés