Harcba száll a HEDT piacon az AMD?

Hirdetés

Lehet fanyalogni egyes eredmények miatt, de tagadhatatlan, hogy a Ryzennel az AMD-nek sikerült magát visszahelyezni az asztali CPU-k piacára – ugyanakkor a HEDT piacon, ahol például a Broadwell-E is játszik, egyelőre nem rúg labdába. Most viszont a ChipHellen előkerült egy pletyka, amely szerint az AMD egy új, a 1800X fölé pozicionált Ryzen-változattal a 6950X ellen is harcba lépne.

Ez még csak egy Ryzen
Ez még csak egy Ryzen [+]

Az új, egyelőre név nélküli processzor vagy processzorcsalád – ismételjük, állítólag – X399 lapkakészletet és LGA rendszerű SP3r2 foglalatot igényelne, tehát az Intelhez hasonlóan itt is egy dedikált platformról beszélhetünk majd. A csúcsot egy 16 magos, 32 szálas monstrum jelentené, négy CCX-szel, négycsatornás DDR4 vezérlővel és 150 watt körüli TDP-vel. A hivatalos órajelek a hatalmas méret és a sok mag miatt relatíve alacsonyról, 2,4-2,8 GHz körüli frekvenciáról indulnának, viszont elég magasra, akár 4 GHz fölé is felmehetnének, ha a rengeteg magból csak pár darabra van éppen szükség. Ami a magokat illeti, állítólag ezek a maiak továbbfejlesztett változatai lesznek, bár ez kicsit gyanúsan korainak tűnik. Mindenesetre árban az Intel alá várhatóak a processzorok, szemben a 6950X 1800 dollárjával itt 1000 dollár környékére ígérik az egyes modelleket.

Ezekkel a specifikációkkal egyébként az új HEDT Ryzen átmenetet képezhet a most is elérhető modellek és a Naples között. A megjelenéssel kapcsolatban egyelőre az év második felét rebesgetik, egy Computex körülre időzített bemutatóval.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés