Hálózati agytröszt QNAP módra

Az elsősorban sokoldalú tárolóegységeiről ismert QNAP újabb hálózati csatlakozású készülékkel állt elő, mely alapfunkcióján túl számos, akár otthoni, akár irodai környezetben hasznosnak bizonyuló szolgáltatást kínál. A TS-409 jelű egység egy 500 MHz-es Marvell processzort és 256 MB munkamemóriát tartalmaz, és beágyazott Linux operációs rendszert futtat. Rekeszeiben négy darab menet közben is cserélhető, SATA csatolós merevlemez helyezhető el. Több winchester alkalmazásakor JBOD, RAID 0, 1, 5 és 6 üzemmódokat lehet beállítani, RAID 5 esetén úgy is, hogy az egyik meghajtó tartalékként álljon készenlétben. Akkor sincs gond, ha valaki egy-két merevlemezzel indít, és később szeretné fejleszteni a TS-409-et; mind a kapacitás bővítésére, mind a RAID kötetek átkonfigurálására lehetőség van működés közben, továbbá – persze nem mindegyik üzemmódnál – két RAID tömb is létrehozható párhuzamosan.

A hálózati tároló Windows, Mac és Unix/Linux környezetben egyformán használható fájlok központi tárolására és megosztására, emellett gyári felszereléséhez tartozik az FTP és webszerver, utóbbi PHP/MySQL-támogatással kiegészítve. Biztonsági mentések készítéséhez a NetBak Replicator kliensoldali szoftvert bocsátják rendelkezésre, de természetesen más rendszerekkel is használható. A TS-409 hálózati médialejátszókat is el tud látni tartalommal, ehhez UPnP AV/DLNA-kompatibilis médiaszervert, illetve iTunes szervert lehet rajta futtatni. További extra, hogy HTTP, FTP és BitTorrent letöltéseket a szükséges beállításokat követően teljesen önállóan tud végrehajtani.

Az eszköz Gigabit Ethernet interfészen keresztül kommunikál, ezenkívül három USB 2.0 porttal bír. Utóbbiakra csatlakoztatható nyomtató, külső merevlemez vagy más tárolóegység, de akár szünetmentes áramforrás is. Gyorsmásolási funkciója is van, gombnyomásra betölti a rákötött adattár tartalmát, vagy fordítva, az előzetesen beállított mappákról készít mentést a külső egységre. A TS-409 folyamatosan üzemben tartható, ha épp nem használják, akkor automatikusan energiatakarékos állapotba merül. A Linux rendszerből adódóan számos menedzsmentfunkció érhető el, például figyelhetők a lemezek SMART paraméterei, és meghibásodás esetén e-mail riasztást is kérhet a rendszergazda. A QNAP TS-409 Pro Turbo változata, mely kezeli a Windows Active Directory doméneket is, 538 eurós ajánlott áron kerül piacra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés