Hálózati adattárolási megoldás az Inteltől

Ahogy egyre több digitális eszköz vesz körül bennünket, egyre több adat hosszabb-rövidebb ideig való tárolásáról kell gondoskodnunk – az In-Stat prognózisa szerint 2009-re fejenként átlagosan csaknem egy terabájtnyi adattal fogunk rendelkezni, köztük növekvő arányban saját és az internetről letöltött zenékkel, fényképekkel, videókkal. A fájlokat már nemcsak a vállalkozásoknál, hanem az otthonokban is gyakran több felhasználó és számos különféle eszköz (PC, konzol, médialejátszó, nyomtató stb.) között kell megosztani, ami miatt egyre nő az igény a központi, többféleképpen elérhető adattárolási megoldások iránt. Erre a célra a fogyasztás, a zaj és esetenként biztonsági megfontolások miatt nem ideális megoldás egy merevlemezekkel megrakott asztali számítógép, ezért egyre nő a hálózati tárolóegységek (Network Attached Storage, NAS) népszerűsége. Amellett, hogy ezek használatba vétele többnyire laikusok számára sem okoz problémát, számos modell már egész sor extra funkcióval is szolgál: a helyi hálózatban történő fájlmegosztás támogatásán kívül tartalmazhatnak média-, nyomtató-, FTP- és webszervert, letöltéseket végző klienseket, a jobban felszerelt készülékek pedig biztonsági mentéseket, rendszervisszaállítást lehetővé tevő csomaggal érkeznek.

Hirdetés

A NAS eszközök jelentős része ma valamilyen ARM processzorra épül, azonban – ahogy korábban a multimédiás berendezések és más beágyazott rendszerek esetében is megfigyelhető volt – az x86-os processzorokat gyártó vállalatok is egyre erősebben igyekeznek benyomulni erre a területre. Most az Intel jelentette be saját megoldását, a kisvállalkozásoknak és otthoni felhasználóknak szánt Entry Storage System SS4200-as sorozatot.

A rendszer PC-alapokra épül, szíve egy 1,6 GHz-es Celeron 420 processzor, mely 512 MB memóriával gazdálkodik, az alaplapon pedig a 945GZ + ICH7R chipsetet találjuk. A házba négy 3,5 colos merevlemez szerelhető (ezek a biztonság kedvéért gyárilag RAID 1, 1+0 vagy 5 üzemmódban működnek, számuktól függően), külső eszközök csatlakoztatására pedig négy USB 2.0 és egy eSATA port ad módot. A vezetékes Ethernet hálózati interfész 10/100/1000 Mbps sebességű.

Az Intel kétféle változatban dobja piacra az Entry Storage Systemet. Az SS4200-E kivitel támogatja az SMB/CIFS, FTP és HTTP elérést, az Active Directoryt, multimédiás fájlokat UPnP AV/DLNA specifikáció szerint képes megosztani, fő attrakciója mégis a Windows és Mac rendszerekkel kompatibilis EMC Retrospect szoftver, mellyel finoman konfigurálható biztonsági mentéseket és szükség esetén adatvisszaállítást lehet végrehajtani. Az SS4200-EHW jelzés a puszta hardvert takarja, mely jó alapja lehet egy Windows Home Servernek, de olyan adattárolásra specializálódott cégek is készítenek majd rá komplett megoldásokat, mint a Falconstor, az Open-E vagy a Wasabi Systems. Az Intel Entry Storage System decembertől lesz elérhető 500 dolláros kezdőáron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés