Gyenge lesz a Radeon Instinct?

Az AMD MI gyorsítójának új változata a kiszivárgott adatok alapján az NVIDIA aktuális ajánlatával sem versenyképes igazán.

Az AMD HPC piacra szánt, gépi tanulásra koncentráló gyorsítójának, a Radeon Instinctnek legújabb, MI100-as modelljéről tett közzé néhány adatot a Twitteren szivárogtató KOMACHI_ENSAKA nevű felhasználó. A 7 nm-es, Arcturus kódnevű chip a Vega leszármazottja, és a hírek szerint 8192 magot, a rá épülő MI100 kártya pedig 32 GB-nyi HBM memóriát tartalmazna. A specifikációkban azonban feltűnhet a mindössze 200 wattos TDP, mely csak akkor tűnik reálisnak, ha az órajeleket alacsonyan tartjuk.

A frissebb információk alapján pedig úgy látszik, hogy valóban erről van szó: az 1090 MHz-es alap órajel mellé 1333 MHz-es Boost tartozik, a memória pedig 1 GHz-en üzemel majd. A Notebookcheck szerint abból, hogy az architektúra nagyjából ismert, a Vega 64 Crossfire megoldások teljesítménye is ismert, és most már az órajelek is megvannak, meg lehet becsülni az MI100 tudását, mely a 1090 MHz-es órajelet alapul véve nagyjából az RTX 2080 Super és 2080 Ti között lehet, de folyamatos 1333 MHz-en járatva sem kínálhat jelentősen többet a Titan RTX-nél vagy a Tesla V100-nál (leszámítva persze valamilyen komoly, IPC-t érintő fejlesztést). Ezek mindketten pedig már régóta piacon vannak, annyira, hogy igazából már utódaikat, a 7 nm-es, Ampere-alapú megoldásokat várjuk, ezekkel kell majd az MI100-nak megmérkőznie, tehát vagy az árnak kell játszani, vagy az RX 5600 XT-nél látott módon a TDP-vel kell kezdeni valamit, ami viszont a HPC piacon nem túl célszerű.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés