A félvezetőgyártók aranykora jön a GlobalFoundries vezére szerint

Sanjay Jha szerint az ultranagy adatközpontok és az AI alkalmazások fogják felpörgetni a gyártást.

A GlobalFoundries a felgyorsított útitervével láthatóan komolyan gondolja a bérgyártást. A vállalat nemrég jelentette be a 7 nm-es node elérhetőségét, továbbá az új generációs FD-SOI gyártástechnológia is érkezik.

Ezeknél fontosabb azonban, hogy Sanjay Jha, a GlobalFoundries elnök-vezérigazgatója szerint a félvezetőgyártók aranykora jön, ugyanis ultranagy adatközpontok és az AI (mesterséges intelligencia) alkalmazások kiszolgálásához rengeteg robusztus lapkára lesz szükség, nem megfeledkezve a memóriára vonatkozó igényről sem, így a félvezetőgyártók számára ez lehet a legkézenfekvőbb fejlődési lehetőség. Sanjay Jha hozzátette, hogy még Kína is azon munkálkodik, hogy az aktuális gyártóközpontú gazdaságát átalakítsa innovatívvá az AI és a többi fontosabb terület kiszolgálása érdekében

A GlobalFoundries kínai gyárának vázlata
A GlobalFoundries kínai gyárának vázlata [+]

A fentiek miatt kritikus fontosságú, hogy a bérgyártók elegendő gyártókapacitást is kínáljanak, így a GlobalFoundries felgyorsítja a Kínában, ezen belül is Csengtuban épülő, 300 mm-es wafereket megmunkáló gyárának felhúzását. A tervek szerint ez az üzem 2018-ban kezdi meg a gyártást elsődlegesen a 22 nm-es FDX node-ra fókuszálva, de a tömeggyártás beindítására csak 2019-ben lesz lehetőség.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés