A Giada bemutatta a világ legkisebb Sandy Bridge-es alaplapját

Az utóbbi időben jelentősen megugrott a kereslet a Mini-ITX és ennek kilapított változata, a thin Mini-ITX alaplapok iránt, amelyek főleg All-in-One egybegépekben, HTPC-kben és SFF (Small Form Factor) számítógépekben teljesíthetnek jó szolgálatot. Az igényeknek megfelelően ezek teljesítményben apró méretük ellenére már képesek felvenni a versenyt akár a nagyobb alaplapokkal is. A Giada viszont még egy lépést tett a zsugorítás irányába, és bemutatták a világ legkisebb Sandy Bridge processzorokat fogadó alaplapját, az NI-HM65T típust.


[+]

Az újdonság a Nano-ITX méretkategóriába tartozik, így oldallapjai 12 x 12,8 cm-esek, ami nagyjából 5-5 cm-rel rövidebb, mint a szintén nem túl nagy, 17 x 17 cm-es Mini-ITX szabvány ugyanezen paraméterei. Apró termetét konstatálva a következő szokatlan része az egyik élében húzódó, PCI-ra hasonlító csatlakozó, amely egy úgynevezett Golden finger Extension Interface. Ez csupán egy plusz lehetőség, mely segítségével szélesebb körben, főleg a beágyazott rendszerek területén, SoM-ként (System on Module) is felhasználhatóvá válik.


[+]

A rendszer az Intel HM65 Express lapkakészlet köré épül, a központi egység szerepében második generációs Core i5/i3 vagy Celeron 867 processzor lehet, mellé SO-DIMM foglalatba maximum 4 GB rendszermemória illeszthető. A kis alapterület ellenére egy Mini-PCIe és egy mSATA csatlakozó is található a fedélzeten, így például Wi-Fi modullal, vagy akár egy gyorsítótárként funkcionáló SSD-vel is bővíthető a rendszer, de az egyetlen SATA 6 Gbps-os interfészre bármilyen adattároló csatlakoztatható.


[+]

A félarasznyi I/O panelen a legszükségesebb csatlakozóknak azért szorítottak helyet, a 12/19 voltos külső adapterekkel kompatibilis táp aljzat mellett HDMI, D-Sub, Gigabit Ethernet, 2xUSB 2.0 port és egy 3,5 mm-es jack audiokimenet sorakozik, amely egyben optikai S/PDIF-ként is funkcionál. Az alaplapi kivezetések között egy COM port és egy ventilátor csatlakozó is felfedezhető. Sajnos vételárat és elérhetőséget még nem közölt a Giada.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Giada

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés