Megmérték a GeForce Now új hardveralapjának teljesítményét

A felhőben lévő RTX 4080 SuperPOD meg sem közelíti a helyileg elérhető GeForce RTX 4080-at, de ez normális.

Még az év elején számoltunk be arról, hogy új hardveralapot kap a GeForce Now, amely mostanra bizonyos térségekben hozzáférhetővé is vált, és a média is elkezdte tesztelni a frissen beszerelt GPU-kat. A HardwareLuxx még le is mérte a teljesítményét az egyes játékokban, és erre alapozva a WCCFtech lehozott egy olyan cikket, amely azt ecseteli, hogy a helyileg hozzáférhető GeForce RTX 4080 sokkal gyorsabb, mint a GeForce Now szolgáltatásban elérhető társa.

Az eredmények alapján ez igaz is, de valójában közel sem ilyen egyértelmű a helyzet. Egyrészt maga a GeForce Now hardvere valójában nem GeForce RTX 4080, hanem egy NVIDIA L40 jelzésű gyorsító, ami többek között az AD102 kódnevű lapkát használja, ami például a GeForce RTX 4090-en található meg. Az NVIDIA valószínűleg azért nem az utóbbi hardverre utal a felhőalapú játékszolgáltatása kapcsán, mert az L40 fogyasztási limitje 300 watt, tehát végeredményben a teljesítménye inkább a GeForce RTX 4080-hoz van közelebb, annak ellenére, hogy nagyobb kiterjedésű GPU-t használ.

Mindegyik ilyen, amúgy 48 GB VRAM-mal rendelkező L40-es gyorsító egy 16-magos AMD Ryzen processzor mellé került, de ennek a konkrét képességei ismeretlenek, van viszont 28 GB-nyi rendszermemória is mellette. Valószínűleg fizikailag 32 GB áll rendelkezésre, de 4 GB a rendszer üzemeltetésére lehet lekötve, így a futtatásra kért programok ehhez a területhez nem nyúlhatnak.

Ránézésre ez így erős konfigurációnak tűnik, de van több fontos tényező is, amit észben kell tartani. Egyrészt egy 16-magos Ryzen és L40 kombináció egyszerre két felhasználót szolgálhat ki maximum, és ilyenkor konkrétan megoszlanak az erőforrások. Egyrészt a rendszer üzemeltetése elvisz pár processzormagot a 16-ból, tehát olyan 12-14 mag lehet valóban hozzáférhető, de ezt sem kapja meg mindegyik felhasználó, továbbá a 28 GB-nyi rendszermemória, illetve a 48 GB-nyi VRAM is ketté lesz osztva valamilyen arányban. Nyilván ez attól is függ, hogy az egy node-ra beérkező két program futtatásának igénye milyen jellegű, mivel a rendszer képes magát balanszírozni a terheléstől függően. Tehát, ha az egyik kérő nem futtat majd túl erőforrás-igényes játékot, míg a másik igen, akkor a megosztott konfigurációból több erőforrást kap a komolyabb terhelést kifejtő alkalmazás.

Ez az oka annak, hogy a GeForce Now új hardveralapjának teljesítménye az eseten nagy többségében messze elmarad egy otthonra vásárolt GeForce RTX 4080-tól. Utóbbit ugye csak mi használnánk, míg a felhőben osztozni kell ugyanazon a hardveren egy másik felhasználóval. És ez a módszer számos olyan limitet eredményezhet, ami erőteljesen akadályozza a kiépített hardver egyik felhasználó felé leadott tempóját. Van azonban egy alapvető kivétel, amikor ez a sebességvesztés nem következik be. Ha az RTX 4080 SuperPOD teljesítménye önmagában is szükséges bizonyos játék bizonyos beállításaihoz, akkor a rendszer megakadályozza azt, hogy az erőforrások kétfelé legyenek osztva. Ilyenkor már a felhőből lekérhető teljesítmény is nagyjából ott van, ahova egy otthonra vásárolt GeForce RTX 4080-nal el lehet jutni. Ennek konfigurálását az NVIDIA végzi, tehát minden egyes támogatott játék beállításait átnézik, és a terhelés függvényében döntenek arról, hogy kiosztható-e önállóan az RTX 4080 SuperPOD, vagy mindenképpen használni fogja az adott node-ot egy másik előfizető is.

Az tehát egy teljesen normális jelenség az új GeForce Now hardveralap esetében, hogy egy otthoni GeForce RTX 4080-nal sokkal jobban lehet járni a teljesítményt tekintve. Egyszerűen utóbbi hardver csak a miénk lesz, míg a felhőben minden felhasználó az elérhető erőforrásért küzd, és ez régen is így volt, valamint a jövőben is így lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés