Computex 2017: zajcsökkentő funkciót kap a GeForce Experience

Az NVIDIA valamiért elfelejtette megemlíteni a WhisperMode nevű újítást, pedig hasznosnak tűnik a leírás alapján.

Az NVIDIA a mai napon tartotta meg a computexes bemutatóját, amelyen sok dologról volt szó, de egy újdonság mégis kimaradt. Ez lehetett szándékos vagy véletlen is, végeredményben mindegy, utólag viszont érdemes szót ejteni a GeForce Experience érkező funkciójáról.

Hirdetés

A vállalat egy olyan frissítéssel készül a jövőben, amely az említett szoftver játékokat optimalizáló modulját módosítja. Ezen keresztül a felhasználók eddig olyan beállításokat kérhettek az egyes játékokra, amelyek biztosítják az adott gépen a stabil futtatási sebességet. Ugyanakkor a tapasztalt játékosok maguk is be tudják állítani a grafikai részletességet, így nem mindenkinek volt hasznos ez a szolgáltatás. Főleg amiatt nem, mert nagyon eltérők az egyes emberek preferenciái az egyes effektek aktiválására és letiltására vonatkozóan.

Ez a modul egészül majd ki a WhisperMode technológiával
Ez a modul egészül majd ki a WhisperMode technológiával [+]

Az NVIDIA azonban bevezetne egy új módot a GeForce Experience grafikai beállításokat konfiguráló moduljára. Ez a WhisperMode technológia lesz, és a Pascal architektúrával rendelkező mobil GeForce-okkal felszerelt notebookok esetében lehet használatba venni. Dióhéjban arról van szó, hogy a vállalat mostantól nem csak a stabil futtatási sebességet veszi figyelembe, amikor egy játék adott konfigurációhoz illesztett ideális grafikai beállításait meghatározzák, hanem kiértékelik a fogyasztást is. Emiatt az újabb mobil GeForce-ok olyan grafikai beállításokat állíthatnak be egy programra a GeForce Experience-en keresztül, amelyekkel az adott gép zajszintje csökkenthető.

Ez egyébként az első bekezdésben linkelt hírben részletezett Max-Q konstrukció egyik legfontosabb eleme lesz, mivel ezek a gépek így fognak igazán optimálisan működni, de a normál kialakítású notebookokra is aktiválható. Az újítás hátterében az húzódhat, hogy a GPU-k terhelése viszonylag nagy tartományban módosulhat a grafikai beállítások állítgatásával. Például a WhisperMode letilthatja azokat az effekteket, amelyek a GPU kihasználtságát növelik, és inkább azokat az eljárásokat hagyja aktívan helyettük, amelyek valamilyen belső limit miatt rontják ezt, és így üres ciklusokba futhat a hardver. Ez azért reális opció, mert a GeForce Experience optimalizálásra szánt modulját használó felhasználók nem igazán nézik, hogy a program az adott játékra vonatkozóan milyen beállítást hagyott maximumon, és hol csökkentette a grafikai minőséget. Egyszerűen elfogadják, úgy a konfigurálást, ahogy a program beállította, tehát ilyen formában az NVIDIA szabadon megválaszthatja azt, hogy a meghatározott futtatási teljesítményt a legkevesebb képminőségre vonatkozó kompromisszumnak, vagy a legkisebb zajszintnek rendeli alá.

Ez azonban nem minden, ugyanis az újítás tartalmaz meg egy intelligensnek mondott funkciót a képsebesség kiegyensúlyozására. Erről többet nem lehet tudni, és a leírás alapján elég sok dologra lehet gondolni, tehát a konkrétumokkal meg kell várni az NVIDIA részletes magyarázatát.

Az aktuális adatok szerint a WhisperMode technológiát bevető GeForce Experience frissítés még a nyáron megérkezik.

Előzmények

Hirdetés