GameStream Co-Op szolgáltatással egészült ki a GeForce Experience

Az NVIDIA bejelentette, hogy béta szinten elérhetővé vált a GeForce Experience legújabb szolgáltatása, amely GameStream Co-Op névre hallgat. A koncepció nagyon hasonlít arra, amit a Sony a PlayStation 4-en vezetett be Share Play néven.

A GameStream Co-Op technikailag úgy működik, hogy a megosztó számítógépe lesz a személyes felhő, vagyis a program a vendég eszközén nem fut. Ez az eszköz egyébként lehet bármilyen PC, vagy ultramobil termék is, a lényeg, hogy képes legyen kikódolni a beérkező H.264-es streamet. A vendék ilyen formában veheti át az irányítást, és a távoli beviteli eszköz bemeneti adatai alapján történik a jelenetek számítása, majd a képkocka a megszokott módon, vagyis H.264-es streamként jut el a vendéghez.

Ez formálisan a GameStream szolgáltatás, de a Co-Op opció egy kicsit megkeveri a kártyákat, ugyanis lehetővé teszi, hogy a vendég úgy kapjon irányítást az adott játékhoz, hogy a megosztó is játékban maradhat. Ez persze csak akkor lehetséges, ha az adott játék támogatja a helyi kooperációs lehetőséget. Enélkül a Co-Op opció nem működőképes, így az online kooperációs lehetőséget a GameStream Co-Op nem tudja kezelni.

A megosztó természetesen az irányítást bármikor elveheti a vendégtől, ami lényeges szempont, mert Co-Op nélkül csak a vendég tud játszani, így a megosztó válik nézővé. A játékot egyébként elég, ha a megosztó fél birtokolja.

Fontos kiemelni, hogy a megosztáshoz minimum GeForce GTX 650-re van szükség, és öregebb vagy lassabb VGA-val nem üzemképes a rendszer. Mobil gépen GeForce GTX 660M-re van szükség, de az Optimus technológia nem támogatott, így a szoftveresen bekötött GeForce-ok nem képesek biztosítani ezt a szolgáltatást. Az online megosztás esetén nagyon ajánlott, hogy a megosztó feltöltési sebessége elérje a 7 Mbps-ot, és a vendégnél legalább ennyinek kell lennie letöltési sebességnek. Természetesen a megosztó és a vendég gépe között alacsony késleltetésű kapcsolat szükséges, hiszen személyes felhőről van szó, így ettől függ, hogy a vendég milyen élményben részesül.

A GameStream Co-Op végleges verziója a tesztelés után lesz elérhető a GeForce Experience programon belül, de konkrét időpont még nincs. A bétához szükséges kliens az alábbi linken érhető el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés