Galaxy Tab blog: videóchat a táblagéppel

Bevezető

A mai bejegyzésben videóchatelésre alkalmas programokat nézünk meg; ha már rendelkezik előlapi kamerával a Galaxy Tab, használjuk is ki, ne csak a port fogja! A kapcsolatot egy PC és a Tab között szeretnénk összehozni, tehát fontos szempont, hogy az alkalmazásnak legyen számítógépre telepíthető kliense is. Ehhez rengeteg alkalmazást próbáltam, a közös pontjuk, hogy egyik sem ment, legalábbis nem jól, viszont találtam kettő alternatív programot, ami teljesen jól működött, íme.

OoVoo

Az első program a felettébb érdekes ooVoo névre hallgat, de amúgy egy kellemes programmal van dolgunk. A funkciók skálája nem túl széles, indíthatunk videó- vagy hangalapú kommunikációt, valamint videókonferenciát is kezdeményezhetünk, ennyiben ki is fújt a dolog. Viszont ezekre nagyon jól használható: megfelelő a képfrissítés, a felbontás sem alacsony (persze azért HD minőségre senki ne számítson), ráadásul teljesen ingyenes a termék, nem úgy, mint blogbeli ellenfele.

Beszélgetés közben a bal felső sarokban látjuk magunkat, a képernyő nagy részét pedig chatpartnerünk képe foglalja el. Az alsó sávban találjuk a beállításokat: partner meghívása, a hangerő szabályozása, mikrofon ki- és bekapcsolása, valamint a hívás megszakítása. A program PC-s és Mac-es változata innen tölthető le, az androidos kliens pedig megtalálható a Marketben.

Clearsea

A másik versenyzőnk a Clearsea, amely az ooVoo nagytestvérének is tekinthető, lévén ugyanúgy képes a konferenciabeszélgetésekre is, viszont nagyobb felbontású és kellemesebb frissítésű képet kapunk videóchat közben; a videó ritkábban esik szét, mint az előző alkalmazás esetén. Cserébe nem ingyenes az alkalmazás, csak egy 10 napos próbaverziót kapunk, ennek letelte után pedig már fizetnünk kell a Mirial nevű cég által fejlesztett programért.

Beszélgetés közben partnerünk képe a képernyő felső, sajátunk pedig az alsó felét foglalja el. Alapértelmezésben csak ezek látszanak, a beállításokat a megfelelő gomb lenyomásával hívhatjuk elő; az így kapott menüből megállíthatjuk a hangot és a videót, befejezhetjük a beszélgetést, szöveges üzenetet küldhetünk a virtuális billentyűzet segítségével. A PC-s vagy Mac-es klienst innen tölthetjük le, az androidos változat pedig szintén a Marketben található.

Verdikt

A győztes pedig az ooVoo lett: a videó minősége egy kicsit gyengébb a Clearsea-nél tapasztaltnál, a képességeik viszont nagyjából megegyeznek, mindkettő elérhető iOS alá is, ráadásul kis kedvencünk teljes mértékben ingyenes.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények