Galaxy Tab blog: time lapse felvételek készítése a táblagéppel

A Galaxy Tab képalkotási képességeinek már szenteltünk egy külön bejegyzést, most viszont a videózás egy más aspektusát nézzük meg: gyorsított felvételeket, azaz time lapse videókat fogunk készíteni a Samsung táblagépének segítségével.

Mi is az a time lapse?

A time lapse egy cinematográfiai technika, amely során a kamerával felvett képek frame rate-je (azaz a másodpercenkénti képkockák száma) szignifikánsan kevesebb, mint a standard videórögzítésnél. Például ha másodpercenként csak egy képet veszünk fel, majd az elkészült mű frame rate-jét 30 fps-re tekerjük, kvázi egy gyorsított felvételt kapunk. A technika nem összekeverendő a stop motionnel, amelynek során egy tárgy mozgásának fázisait fényképezzük le, ebből áll össze a végleges videó. A gyakran használt time lapse alanyok általában egy lassan végbemenő folyamatra irányulnak, amelyek felgyorsítva nagyon látványosan néznek ki. Ilyen például egy virág kinyílása és a szirmok becsukódása, egy épület felemelkedése vagy a felhők mozgása, csak hogy a leggyakoribb témákat említsem.

És mindez hogyan néz ki a Taben?

A kérdéseket megelőzendő: a Tab kameraszoftvere nem tudja ezt a funkciót alapból, ehhez egy, az Android Marketen fellelhető program segítségét kell kérnünk: a Lapse It nevű alkalmazás ezt valósítja meg. Ez egy ingyenes app, amelynek létezik fizetős verziója is; a Galaxy Tab 3,2 megapixeles elsődleges kamerája pedig alkalmas alanynak minősül a time lapse tesztre.

A szoftver a videókat érdekes módon csak FLV-ben és PNG-ben képes kirenderelni, persze utóbbi esetben nem egy filmet, hanem egy képsorozatot kapunk. A fotózási periódust másodperc alapon szabályozhatjuk, a videók felbontását pedig 240p (320x240 pixel) és 720p (1280x720 pixel) között állítgathatjuk; az ingyenes verzióban viszont sajnos csak a 240p érhető el. Az elkészült felvételt kapásból feltölthetjük Youtube-ra, megoszthatjuk ismerőseinkkel a felkapott szociális hálókon, vagy akár a beépített videólejátszón keresztül is megnézhetjük.

Természetesen lőttünk mi is egy videót, amely a bekezdés felett látható; az egyik time lapse-klisé alapján a felhők mozágását rögzítettük. A felvételt percenként 12 fotó lövésével, majd 30 fps sebességű rendereléssel készítettük, a Galaxy Tab körülbelül két órát pihent az ablakpárkányon, mire készen lettünk, a végső videó felbontása pedig 320x240 képpont lett. Persze nyilvánvaló, hogy az így rögzített filmek minősége nem ér fel a profi, direkt erre a célra használt kamerákkal készített videókéhoz, azonban még így is jópofa dolgokat hozhatunk vele össze, művészi vénával rendelkezőknek különösen ajánlott az alkalmazás.

dr. Kind

Előzmények