Galaxy Tab blog: mit hoz az Android 3.1?

Nemrég bejelentésre került az Android rendszer táblagépekre szánt változatának, a Honeycomb becenévre hallgató 3.0-nak a javított változata. A Motorola Xoom már meg is kapta a frissítést, az új generációs Samsung Galaxy Tab 10.1 és 8.9 pedig már eleve a foltozott rendszerrel fog érkezni. De mit is jelent ez, miben fog eltérni az OS az előző variánstól?

Az optimalizációk elsősorban a jelenleg néhol csúnyán beakadó felhasználói felületet érintették. A felületek közötti váltások és áttűnések állítólag sokkal simábbak az eddig tapasztalhatónál, különös tekintettel az alkalmazásokat tartalmazó menü betöltésére (ez az úgynevezett launcher animáció). Emellett néhány elem színe, pozíciója és szövege is megváltozott, valamint navigáláskor hangalapú visszajelzéseket is kap a felhasználó, ezzel javítva a rendszer kezelhetőségén, mondja a marketingszöveg. A bal alsó sarokban található home gomb most már nem a középső lapra visz, hanem azt az oldalt tölti be, amelyet legutoljára használtunk, továbbá a belső háttértár monitorozására használatos menü is megújult. Fontos még, hogy sok minialkalmazás átméretezhetővé válik a frissítés után, ez már nagyon kellett a rendszernek.

Az alkalmazások közötti váltásra szakosodott virtuális gomb funkcionalitása is növekedett. Most már nem csak a négy legutóbb megnyitott programot jeleníti meg, hanem egy lapozható és nagyítható listát kapunk.

A másik jópofa újdonság, hogy a készülékekhez rengetegfajta perifériát csatolhatunk majd USB-n keresztül. Rádughatunk billentyűzeteket, egereket, külső háttértárat, játékvezérlőket, digitális kamerát stb. Ezeket pedig a külső fejlesztésű alkalmazások is kihasználhatják, így a játékélmény a következő lépcsőfokra állhat, hiszen sokkal jobb egy direkt erre a célra tervezett kontrollerrel irányítani a programot, mint az érintőkijelzőt tapicskolni.

A Wi-Fi kezelési rendszerében is történt néhány változás, a 3.1-es verziószámra lépett rendszer már akkor is fent tudja tartani a kapcsolatot, ha a kijelző kikapcsolt (azaz lezárt) állapotban van, így az ekkor háttérbe kerülő letöltéseink, illetve a streamelt média továbbra is menni fog. A felhasználók minden Wi-Fi AP-hez saját HTTP proxy-t konfigurálhatnak, valamint elérhető lesz az úgynevezett PNO, azaz a Preferred Network Offload, amely egy háttérben futó, monitorozó alkalmazást takar.

A beépített alkalmazásokon is fejlesztettek. A webböngésző felhasználói felületén is faragtak egy jó darabot, a Quick Control névre hallgató vezérlőt pedig kibővítették és átalakították. Ezek mellett kapunk CSS 3D, animation és CSS fixed positioning, valamint beágyazott HTML 5 videó támogatást. Az oldalakat elmenthetjük, ekkor bármikor, internetkapcsolat nélkül is böngészhetjük az adott weblap tartalmát. A browser mellett a naptár, partnerlista és e-mail alkalmazások is kaptak egy kis vérfrissítést, így jobban illeszkednek a megnövekedett méretű felhasználói felülethez.

Mint a cikk elején említettem, hogy a Samsung Galaxy Tab 10.1 és 8.9 névre hallgató táblagépek már a 3.1-es verziószámú rendszerrel fognak érkezni, arról viszont nincsen információnk, hogy a 10.1V mikor kapja meg az update-et.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények