Furcsa processzorrészt kap a Lunar Lake

Az Intel látványosan az AI-ra fókuszál, ami nem feltétlenül baj.

Az év elején írtunk az Intel, Lunar Lake-MX kódnevű fejlesztéséről, amelynek különlegessége, hogy a tokozásra helyezi az LPDDR5X szabványú memóriát, nemrég pedig az is kiderült, hogy a fejlesztésben lévő NPU 45 TOPS teljesítményre lesz képes.

A Bilibili oldalról származó legfrissebb híresztelések szerint az immáron Lunar Lake-V kódnéven futó dizájn processzorrésze is furcsa lesz, ugyanis a négy darab P-mag mellé nem hagyományos, hanem alacsony fogyasztású, úgynevezett LPE-mag kerül, ebből is négy darab. A klasszikus E-mag tehát kimarad, de ez csak annyiban különbözik az LPE-magoktól, hogy magasabb órajelen működhetne. Az IGP tekintetében nyolc darab multiprocesszorra lehet számítani, bár ezek felépítése még kérdéses.

Szintén új információ, hogy a tokozáson található LPDDR5X memória 8533 MHz-es effektív órajelen ketyeg, a kapacitása pedig 32 GB lesz. Az érkező modellek fogyasztása 17-30 wattos tartományban konfigurálható majd, és a gyártók kidolgozhatnak ventilátor nélküli hűtést is, bár nyilván ez nagymértékben függ attól, hogy az adott rendszer váza mennyire optimális ehhez.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés