Bemutatkozik a Creative Zii médiaplatform

A Creative nemrég indított útnak egy új honlapot Zii – Stemcell Computing néven. Az előbbi oldal hivatott érthetően szemléltetni a Zii ZMS-05 típusú SoC (System on Chip) médiaprocesszort, mely a ZiiLABS mérnökeinek legújabb terméke. A Creative az úgynevezett Stemcell Computing (őssejtszámítás) néven emlegetett modellt alkalmazó rendszerprocesszorát nagy teljesítményt igénylő okostelefonokba, PDA-kba, kisméretű mobil számítógépekbe, médialejátszókba és set-top boxokba szánja.

A Zii ZMS-05-be két darab, ARMv5TEJ architektúrára épülő, ARM926 EJ-S jelzésű processzormag került, mely 24 darab úgynevezett PE (Processing Element) egységet tartalmazó SIMD (Single Instruction Multiple Data) tömbbel egészül ki. A teljesen programozható PE feldolgozók végzik a feladatok végrehajtását. Ennek megfelelően ez a rendszer tökéletesen alkalmas videokódolásra vagy -dekódolásra, háromdimenziós grafikai, illetve más jól párhuzamosítható feladat számítására. A ZiiLABS elmondása szerint a lapka 8 GFLOPS teljesítménnyel rendelkezik.

Az energiagazdálkodási funkciók is kellően fejlettek, a processzor ugyanis képes lekapcsolni az éppen nem használt részeit, amivel a fogyasztás nagymértékben csökkenthető. A chip természetesen támogatja a legtöbb elterjedt audio- és videokodeket és az OpenGL ES API-t, illetve integrált 1080p-s tv-enkódolóval is rendelkezik.

A Creative természetesen a Zii ZMS-05-re épülő platformot is fejleszti, s ennek köszönhetően kifejezetten a chiphez fejlesztett operációs rendszerrel, szoftverfejlesztő környezettel (SDK) és Middleware-ekkel is szolgál a vállalat. A prototípust a CES rendezvényen mutatta be a gyártó, megjelenési időpontot azonban nem jelölt meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés