Érkezik a 16 maggal rendelkező SPARC64 processzor

A K Computer nyári bemutatása óta sokan odafigyelnek a Fujitsu terveire, hiszen a jelenleg nagyjából 10 PFLOPS-os teljesítményre képes nagyvasnál jelenleg nincs gyorsabb a világon. A SPARC64 VIIIfx processzorokat használó szuperszámítógép azonban nem sokáig tarthatja meg a pozícióját, hiszen a Cray már készíti a Titan nevű rendszert, mely jövőre minden bizonnyal átveszi a vezetést. Ettől persze a Fujitsu nem rettent meg, és az LSI-vel karöltve bejelentették, hogy készül a PRIMEHPC FX10, mely már 16 maggal rendelkező SPARC64 processzorokra épít.

A SPARC64 IXfx nevű fejlesztést a K Computerben található elődöt másolja, így a SPARC V9 architektúrát alkalmazza. A magok száma viszont megduplázódott, azaz 16 darab található a lapkában, mely már 40 nm-es gyártástechnológiával készül, ami szintén előrelépés az elődhöz viszonyítva. A SPARC64 IXfx processzormagjai 32-32 kB-os adat, és utasítás gyorsítótárat használnak, emellett a megosztott másodlagos gyorsítótár mérete 12 MB lesz. A DDR3-as memóriavezérlő továbbra is négycsatornás marad, ám nagyon gyors memóriamodulokat is kezel majd, így 85 GB/s-os adatátviteli teljesítményre is képes. Erre szükség is van, mivel a processzor számítási teljesítménye a tervezett 1848 MHz-es órajelen eléri a 236,5 GFLOPS-ot is. Lesz azonban egy 1650 MHz-en működő verzió is, mely 211,2 GFLOPS-ra képes.


(forrás: X-bit labs)

A gyorsabbik processzor fogyasztása 110 watt, ami wattonként nagyjából 2 GFLOPS-ot jelent. Ez CPU-k között elég jónak tekinthető, de a hibrid HPC szerverek korában már nem igazán lehet rá energiahatékony szuperszámítógépet építeni. Ettől függetlenül a teljesítmény nagyon jó lehet, mivel egy PRIMEHPC FX10 rendszerre épülő szuperszámítógép 98 304 darab SPARC64 IXfx processzort is tartalmazhat, vagyis a sebessége elérheti a 23,2 PFLOPS-ot is.

Fujitsu PRIMEHPC FX10
Fujitsu PRIMEHPC FX10

A PRIMEHPC FX10 kabinetek szállítása januárban kezdődik meg. Egy ilyen termék 96 darab 1650 MHz-en működő SPARC64 IXfx processzorral dolgozik, a rendszermemória mérete pedig processzoronként 32 GB lehet, azaz összesen 3 TB. A Fujitsu tervei szerint az új termékek bejelentésével, illetve az agresszív fejlesztési tempót folytatva a vállalat 2015-re 10%-os részesedést szerez a szuperszámítógépek piacán.

Előzmények

Hirdetés