Fujitsu blog: az IOTA lesz az új ipari szabvány?

A japán óriáscég nagyon bízik az IOTA Foundation technológiájában.

Manapság talán a blokklánc tekinthető a legismertebb elosztott adatbázis megoldásnak, de nem lennénk elég alaposak, ha nem jegyeznénk meg, hogy nem ez az egyetlen. A többiről annyira sok szó nem esik, ugyanakkor az egyik alternatíva az IOTA Foundation által menedzselt IOTA, amely a Tangle nevű adatstruktúrát használja. A blokklánchoz képest jelentős különbségnek tekinthető, hogy az IOTA esetében nincsenek blokkok, illetve úgymond "bányászok" sem, gyakorlatilag minden eszköz egységesen reprezentált. Ebből látszik, hogy már az alapkoncepciót tekintve is másképp működik, függetlenül attól, hogy ez is elosztott adatbázis megoldásnak számít.

Az IOTA bemutatásakor az IoT, vagyis a dolgok internetének bevonása kapta a főszerepet, nem véletlenül Internet of Things Application a technológia teljes neve. Mivel az eszközök a rendszeren belül egységesek, így a tranzakciók megerősítése mindenkinek alapvető feladata. A Tangle itt konkrétan úgy működik, hogy minden olyan eszköz, amely új tranzakciót indít, két előtte lévő tranzakciót fog megerősíteni. Ennek a modellnek az előnye, hogy gyakorlatilag nincs igazán limitálva, mennyi tranzakció végezhető el másodpercenként, a teljesítmény pedig úgy javul, ahogy bővül a hálózat. Lényegében tehát alacsony tranzakciós költségű, igen jól skálázható, illetve nagyon gyors, gyakorlatilag majdnem valós idejű megoldásról van szó.

A Fujitsu számára az IOTA ott válik igazán érdekessé, hogy ez a rendszer kifejezetten jól integrálható feldolgozóipari környezetbe, elsődlegesen dokumentációs célokra. Ezzel kialakítható egy úgynevezett megbízható ellenőrzési nyomvonal. Ez azért hasznos, mert átláthatóságot biztosít, vagyis a gyártási szakaszok visszakövethetők, így az egyes problémák kezelhetővé válnak, összességében tehát növelhető az adott termék minősége. Mindemellett a megbízhatóság is hasznos, ami jelen esetben annyit jelent, hogy csak megbízható forrásoknak van hozzáférésük, vagyis garantálható, hogy a tesztelések és hitelesítések a kijelölt szabványok szerint történjenek, a létrehozott adatok pedig védettek lesznek.

A Fujitsu a fentiek miatt tartja új ipari szabványnak az IOTA-t, de a vállalat még kombinálni szeretné az előnyeit vénaszkenneres technológiájával, amivel a rendszerhez való biztonságos hozzáférés is megoldható.

A japán óriás egyelőre konkrét, jól specifikált szolgáltatást még nem kínál az IOTA-ra, de az érdeklődő partnereknek segítenek implementálni egy igényeknek megfelelő rendszert. Amennyiben a tapasztalatok jók lesznek ezen a területen, akkor később akár kész termékekkel is jelentkezhetnek, de ez még a jövő zenéje.

Azóta történt

Előzmények