Fujitsu blog: komoly gépi segítséget kap a gimnasztika

A FIG és a Fujitsu egyelőre bírókat segítő rendszerben gondolkodik, de később az automatikus pontozás is jöhet.

Állandó olvasóink tudhatják, hogy a Fujitsu egy viszonylag széles üzleti portfólióval rendelkező vállalat, hiszen a szerverek és PC-k mellett foglalkoznak az IoT-piaccal, az orvostudománnyal, az üzleti szektorral, és még lehetne nagyon sokáig folytatni ezt a sort, de elég ritkán írtunk a japán cég sportra vonatkozó fejlesztéseiről. Márpedig ez a terület sem ismeretlen számukra, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy együttműködnek a Nemzetközi Torna Szövetséggel (FIG) annak érdekében, hogy a gimnasztikai versenyek során a gép hatékonyan segítse a bírók pontozását.

A gimnasztikai számokban a pontozásnak döntő jelentősége van, amit a Nemzetközi Torna Szövetség által megszabott szabályokat figyelembe vevő bírók végeznek, de ez egy nem kizárható emberi tényező. Ráadásul a mutatványok igen gyorsak, amit persze megfelelő tapasztalat mellett ki lehet értékelni, de van ennél jobb módszer is, hiszen a gép sok olyan dolgot is lát, amit az ember esetleg nem vesz észre.

A Fujitsu már egy ideje dolgozik egy olyan rendszeren, amely képes a betáplált adatok alapján pontosan meghatározni, hogy az adott mutatvány mennyire lett jól végrehajtva. Itt elsődlegesen nem a hardver jelenti a problémát, hanem az adat, amelyet a montreali tornász-világbajnokságon rögzítettek még 2017-ben, majd ezeket az információkat idén kvalifikálták a dohai tornán.

A Fujitsu és a Nemzetközi Torna Szövetség úgy gondolja, hogy a rendszer működése megbízható, így jelenleg azt tervezik, hogy a következő évi, stuttgarti tornász-világbajnokságon bevetik. Amennyiben ez tényleg így lesz, az némi változást fog hozni a sportesemény levezénylésében, hiszen a hatékony gépi segítség által a versenyzők mozdulatait 3D-s lézerszenzorok pásztázzák majd, és gyakorlatilag valós időben értékelik ki ezeket. A bírók ezt tényszerű információként használhatják fel a pontozás során, ami bizonyos szempontból igazságosabbá teszi az értékelést.

Természetesen a rendszer fejlesztése nem áll le, 2020-ra már az automatikus pontozást tervezik, amikor a gép nem csak információt kínál a bírók számára a versenyző mutatványairól, hanem konkrétan képes lesz tényleges értékelésre is. A Nemzetközi Torna Szövetség emellett azt tervezi, hogy 2024-től nemcsak a világversenyeken, hanem a fejlettebb országokban is kötelezővé teszik a gépi segítséget, 2028-tól pedig a többi országon belüli telepítésről is tárgyalásokat terveznek. Az ezekre vonatkozó konkrét tervekben a Fujitsu biztosítja a technológiai hátteret.

Azóta történt

Előzmények