Fujitsu blog: egyedi antenna jön az 5G-hez

Ez lehet a világ első olyan egypaneles antennája, amely egyidejűleg kiszolgál több 5G-s kommunikációs kapcsolatot.

A Fujitsu érdekes bejelentést tett, amely alapján elkészítenék a világ első olyan egypaneles antennáját, amely képes egyidejűleg támogatni a többirányú kommunikációt. A rendszer a 28 GHz-es sávon működik, és nagyteljesítményű, 10 Gbps-os sebességet biztosítana, ami megfelel az 5G-s mobilkommunikációs formátumnak.

Ennek első ránézésre nincs nagy jelentősége, de az 5G-hez pár tíz méterre elhelyezett bázisállomások telepítésére van szükség, ugyanis csak így biztosítható a megfelelő területi lefedettség, vagyis kifejezetten hasznosak az olyan kompakt egységek, amelyek majdnem mindenhol elférnek. Egy hagyományos 5G-s struktúra esetében minden terminálhoz (azaz 5G-s felhasználói eszközhöz) külön antennapanel szükséges, ha egyidejűleg több terminál felé kell továbbítani a jelet, ezért a részegységek sok helyet igényelnek. A Fujitsu kidolgozott egy eljárást, amivel a panelen található, 128 antennaelemtől elkülönített jelek fázisát, vagyis lényegében a szögét nagy pontossággal tudják szabályozni, ami így kizárja a jelek közötti interferenciát, és ez lehetőséget ad arra, hogy egyetlen antennapanel egyidejűleg kommunikáljon négy irányba.

A fenti fejlesztéssel egyetlen, 13 cm² kiterjedésű nyomtatott áramköri lap helyettesíthet kettő vagy több antennát, ami nyilván sokkal kisebb helyigényt jelent, így az 5G-s bázisállomások megfelelően nagy számban építhetők ki olyan területeken, ahol jellemzően sok ember megfordul.


[+]

A fejlesztés alapját azok a chipek adják, amelyek segítségével szabályozható az egy antennaelemből továbbított jel szöge, egy vagy kevesebb fok pontossággal. Egy ilyen lapka nyolc antennaelemhez kapcsolódik, továbbá maga az áramkör képes detektálni az így feldolgozott fáziskülönbségeket is. Innentől kezdve a nemkívánatos jelkibocsátások jól kezelhetők, így a megfelelő különbséget fenntartva az egyes kommunikációs kapcsolatok között egyetlen antennapanel is képes lesz négy terminál egyidejű kiszolgálására.

Az aktuális, kompakt és egyben energiatakarékos hardver 128 antennaelemet használ 16 darab szabályzóchippel, és egy terminál felé 2,5 Gbps-os teljesítmény biztosítható, ha párhuzamosan négy kapcsolat van fenntartva, ami ugye összesen 10 Gbps. A későbbiekben ez még fejlődni fog, hiszen a kereskedelmi elérhetőség csak várhatóan 2021-től esedékes.

Azóta történt

Előzmények