Fujitsu blog: energiatakarékos megoldások

Sokszor legyintünk, ha egy-egy számítógép esetén szóba kerül a magasabb hatásfokú – jellemzően drágább – táppal elérhető fogyasztáscsökkentés, hiszen csak 10-15 wattot lehet megspórolni, ha 80%-osról  90%-os hatásfokra váltunk. Teljesen más viszont a helyzet, ha vállalati volumenben gondolkodunk, ahol tízes, sőt százas nagyságrendben használnak számítógépeket napi nyolc vagy akár több órában. Komoly figyelmet fordítanak erre a Fujitsunál, hiszen ők épp a vállalati felhasználókra fókuszálnak.

Az irodákba szánt Esprimo asztali gépek minden lényeges kategóriájában ott sorakoznak a E90+ és E94+ számmal jelölt modellek, amelyek nagyon magas, 90, sőt 94 százalékos hatásfokkal dolgozó tápot kapnak. Egy átlagos irodai gép 80 wattos fogyasztását egy régebbi, 80%-os hatásfokú táp 100 wattból hozza ki, míg a 94%-os hatásfokúnak elég ehhez 85 watt. Hat számítógép esetén már annyit spórol a modernebb táp, mintha az egyik gép áramfogyasztás nélkül működne.

Fontos, és gyakran elhanyagolt tényező az elektromos eszközök készenléti fogyasztása. Egy idősebb számítógép, monitor vagy notebooktöltő akkor is lenyel 2-3 wattot, ha el van altatva vagy ki van kapcsolva, azaz nem használják semmire. Ha a vállalatnál van száz ilyen eszköz, akkor már olyan a helyzet, mintha két számítógépen állandóan, megállás nélkül dolgoznának. Ennek kiküszöbölésére készítette el a Fujitsu úgynevezett 0 wattos technológiáit: van például nulla wattos hálózati adaptere, amit az állandóan töltőre dugott notebookokhoz lehet használni; a Fujitsu P sorozatába tartozó monitoroknál a számítógép kikapcsolása után a képernyőt teljesen leválasztják az elektromos hálózatról, így semmit nem fogyaszt; a modern tápoknál pedig néhány tized wattra korlátozták a készenléti fogyasztást.

A notebookoknál nem csak az elektromos energia spórolására, hanem az akkumulátoros üzemidő növelésére is használható az EcoButton, vagyis Eco gomb. Nyilván a legtöbb operációs rendszernek van energiakímélő funkciója, de azt kicsit mélyebbre rejtik, így a felhasználók nem mindig élnek a lehetőséggel. A Fujitsu Eco gombját megnyomva a laptop átvált az előre meghatározott energiakímélő üzemmódba: visszaveszi a processzor órajelét, illetve teljesen áramtalanítja azokat a komponenseket, amelyekre nincs szükség, például az Ethernet hálózati modult, az optikai meghajtót vagy a hangrendszert, ezzel értékes wattok – vagy éppen percek – spórolhatóak meg. Hasonló módon működik az asztali gépek Eco gombja is, ami nem csak a számítógép teljesítményét, hanem a monitort is gazdaságos állásba teszi.

Azóta történt

Előzmények