Fujitsu blog: a szertorna és a Fujitsu kapcsolata

Speciális, 3D lézerszkennerre alapozó technológiát fejleszt a cég, ami a pontozóbíróknak segíthet.

Hatalmas fejlődésen ment át a tornasport az utóbbi években. Rengeteg új, egyre bonyolultabb elemet találtak ki, a szaltók, fordulatok száma is megnőtt, így már egyre nehezebb a pontozóbírák dolga, akiknek a másodperc tört része alatt döntenie kell egy-egy elem minőségéről. A Japán Torna Szövetség ezért felkérte a Fujitsut egy olyan megfigyelőrendszer kifejlesztésére, ami segíteni tudja a bírákat az értékelésben, pontosítva és gyorsítva a munkájukat.

Egy az új torna elemek közül: Shirai 3 - dupla hátra szaltó nyújtott testtel, három csavarral
Egy az új torna elemek közül: Shirai 3 - dupla hátra szaltó nyújtott testtel, három csavarral (forrás: The Japan Times) [+]

Ugyan ma már sok területen használnak mozgáskövetéses technológiát, de ehhez különböző jeladókat kellene a tornászok testére rögzíteni, ami zavarhatná őket a mozgásban. A Fujitsu ezért egy speciális, 3D lézerszkennerre alapuló technológiát vetett inkább be. Az ilyen eszközök alapvetően nagy látószögűek és közel kellene helyezni őket a vizsgált alanyhoz, mert távolabbról használva rohamosan csökken a felbontásuk. A Fujitsunál elektromos és mechanikus komponenseket tartalmazó, úgynevezett mikro-gépekkel fejlesztenek olyan eljárást, amivel távolról is megoldható a pontosabb fókuszálás.

A kapott képet a tornászszövetség pontozói segítségével elemzik. Először is el kell különíteni a tornász tagjait, majd azok mozgását és egymáshoz viszonyított pozícióját kell megállapítani. Ez alapján már a pontozóbírók bevonásával meg lehet határozni az egyes elemek pontos végrehajtásának követelményeit, és össze lehet vetni azzal, amit a 3D érzékelő felvett. A számítógépes rendszer előnye, hogy rengeteg adattal és nagyon gyorsan tud dolgozni, tanulás révén egyre hatékonyabb és nem fárad el.

A bírókat segítő eszköz fejlesztésének korai szakaszában van még csak, de úgy tervezik, hogy a 2020-as tokiói olimpián már bevethető lesz. Nem csak a tornában, hanem más, mozgást vizuálisan, bírák által értékelő sportágban, például műkorcsolyában is alkalmazható lehet ez a megoldás, és az élet más területein is hasznossá válhat.

Előzmények