Friss pletykák az Intel Tejasról

Hirdetés

Az AnandTech oldalain újabb pletykák láttak napvilágot az Intel következő generációs, jelenleg Tejas néven ismert processzoráról. Az oldal újságírója állítja: tajvani útja során izgalmas információkat – és néhány fényképet is – szerzett a chipről. A beszámoló szerint az Intel eddig körülbelül 10 darab mintapéldányt szállított világszerte partnerei részére, ezek mindegyike 2,8 GHz-en fut és körülbelül 150 wattot disszipál, ami közel kétszerese egy hasonló sebességű Prescott fogyasztásának.

A kezdetben ugyancsak 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott Tejas (a közölt képeken is látható) LGA-775 foglalatba illeszkedik majd. Meg kell jegyezni, hogy a képen látható processzor lehet akár egy LGA-775 tokozású Prescott is.


Forrás: AnandTech


A korábbi pletykák szerint a Tejas megnövelt méretű elsőszintű gyorsítótárat (24 kbyte adatcache és 64 kbyte trace cache) és 1 MB másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. Nem kizárt, hogy e processzorban kerül először bevezetésre az aszimmetrikus többszálú utasításvégrehajtás, amelynek köszönhetően a többszálúságra nem felkészített alkalmazások futása is gyorsulhat. Ennek során a chip néhány utasításból álló segédszálakat hoz létre, melyek a fő programszál végrehajtását segítik.

A Tejas már 1066 MHz-es rendszerbusszal üzemel majd, és várhatóan 2005-ben jelenik meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés