Yamhill: lenni vagy nem lenni?

Röviddel azt követően, hogy az American Technology Research egyik elemzője azt jósolta: az Intel egy-két éven belül piacra dobja 64 bites asztali processzorát, újabb ellentmondásos információk láttak napvilágot a chipgyártó Yamhill elnevezésű projektjéről. Az Investor's Business Daily egyik, december 24-én megjelent cikkében Robert Manetta, az Intel egyik szóvivője elmondta, hogy a vállalat már rendelkezik olyan működő x86-os processzor-prototípussal, amelyik képes 64 bites műveletek elvégzésére. A lapkát, "ha a felhasználók igénylik", bármikor piacra dobhatná a cég, mondta Manetta.

Még aznap az Intel a kérdéses írás korrekcióját kérte, és állította: a nyilatkozat ebben a formában sosem hangzott el, az üzleti lap tévesen közölte az információt.

Amint az ismert, az Intel korábban mindig is következetesen tagadta, hogy tervezne 64 bites x86-os processzort. Szakértők ugyanakkor biztosak abban, hogy a Yamhill projekt (a 64 bites kiterjesztés kódneve) létezik, és kizárólag az Intelen múlik, hogy mikor implementálja azt chipjeibe. Pletykák szólnak arról is, hogy a 64 bites kiterjesztés már a rövidesen piacra kerülő Prescott magos lapkákban is megtalálható, csupán nincs aktiválva. Ugyanakkor kétségtelen tény, hogy számos érv szól a Yamhill jegelése mellett is, az egyik legnyomósabb maga az Itanium processzor.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés