Megoldja a gyilkos kábelek problémáját az USB Type-C hitelesítési programja

Az USB-IF koncepciója lehetővé teszi, hogy a rossz kábelek ne tehessenek kárt az eszközökben.

Az USB Type-C esetében mindig is problémát jelentett, hogy elterjedtek az olyan rossz minőségű kábelek, amelyek esetlegesen az adott eszköz épségét is fenyegethették. Erre Benson Leung, a Google mérnöke is felhívta a figyelmet, de valós megoldás nem igazán született, azt leszámítva persze, hogy a felhasználók informálták egymást a jó és a rossz kábelekről. Ez azonban csak akkor segített, ha a potenciális vásárló tájékozódott, de sokan ezt nem teszik meg.

Az USB-IF azonban figyelt a problémára, és még 2016-ban bejelentették, hogy készítenek egy USB Type-C hitelesítési programot. Azóta túl sok hír erről nem érkezett, de most végre megjött a bejelentés: a rendszer végre elrajtolt.

A fejlesztés egy kriptográfiai alapú hitelesítést definiál a két, USB Type-C-vel összekötött eszköz között, amelyek közül ugye az egyik lehet maga a töltő. Amennyiben a hitelesítés a csatlakozás pillanatában elbukik, akkor a két eszköz összeköttetése biztonsági okokból nem jön létre, így a kábel felé sem áram, sem az adat továbbítása nem történik meg. Ezzel a töltők nem tudnak kárt tenni az ultramobil eszközökben egy rossz kábel miatt.

Bár a fenti cél kétségtelenül hasznos, illetve abszolút szükséges, maga a USB Type-C hitelesítési program másra is használható. Többek között egy gyártó kontrollálhatja, hogy az adott eszközt melyik, harmadik féltől származó eszközzel lehessen összekötni. Ez abból a szempontból lehet problémás, hogy maga az USB szabvány célja egy olyan univerzális interfész, ami lehetőséget ad arra, hogy a felhasználók gyakorlatilag bármit összekapcsoljanak, amin a megfelelő port jelen van. Ugyanakkor, ha ezt elkezdik tényleg kontrollálni a gyártók, akkor elméletben ott van az a lehetőség, hogy egy olyan eszközzel tiltsák meg az összeköttetést, amely elvileg nem okozna problémákat.

Persze az USB Type-C hitelesítési programnak nem ez a célja, de nem mehetünk el amellett szó nélkül, hogy mostantól ez is egy lehetőség.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés