Fellendül a grafikus kártyák piaca

Elképesztően izgalmas lesz a grafikus kártyák piaca az elkövetkezendő egy hónap során. Az AMD és az NVIDIA mellett az S3 is beköszön egy új termékkel, mely a multi-GPU-s megoldások felhozatalát színesíti. Az utóbbi kártyát a VIA a következő héten megrendezendő Digital Signage Expo 2010 kiállításon mutatja be. A termék a S3 Chrome 5400E x2 nevet fogja viselni, és az új PanoChrome technológiának köszönhetően akár 8 monitor kezelése sem okoz neki gondot. Az elgondolást természetesen az ATI Eyefinity megoldása ellen vetik be. A VIA ezen a ponton jól gondolkodik, hiszen a vártnál nagyobb igény mutatkozik a több monitort kezelő eljárásokra, ami kedvezhet a cég eladásainak. Természetesen a kártya támogatja a HD videók gyorsítását, továbbá az energiaigénye sem lesz magas. Sajnos a vállalat nem árult el többet az új modellről, de kellőképpen felcsigázta az érdeklődőket, ami jó eséllyel növeli a bemutató sikerét.

Ha már az Eyefinity szóba került, érdemes az AMD hat monitort kezelő Radeonjával folytatni a sort. A HD 5870 Eyefinity 6 Edition néven ismert termék március 11-én jelenik meg, és hat darab mini DisplayPorttal lesz felszerelve. A fedélzeti memória mérete is 2 GB-ra nő, ám továbbra is GDDR5 lapkákra épít a termék, illetve az egyéb paraméterei sem változtak a normál Radeon HD 5870-hez viszonyítva. Ennek megfelelően a Cypress lapkára épülő megoldás 1600 shader processzort használ, és 850, illetve 4800 MHz-es mag- és effektív memória-órajelen üzemel.

Friss információk érkeztek a sokak által várt Radeon HD 5830-ról is. Az előzetesen pletykált adatok továbbra sem változtak, így előreláthatóan 1280 aktív shader processzort rejt a kártyán található Cypress lapka, amelyekhez 60 textúrázó csatorna társul. A ROP blokkok esetében nem történt letiltás, így megmaradt a 32 darab blending egység és a 256 bites memóriabusz. A magórajel várhatóan 750 MHz lesz, míg a GDDR5 szabványú fedélzeti memória effektív 4 GHz-en fog ketyegni. A kiszivárgott adatok szerint a termék hivatalosan február 25-én rajtol, tehát ha mindez igaz, akkor már nem kell sokat várni rá.

Az elkövetkezendő időszak már így is eseménydúsnak tűnik, de ne feledjük el, hogy az új generációs GeForce GTX 480 is a CeBIT-en fog bemutatkozni. Az NVIDIA már hivatalosan is megerősítette, hogy a kártya tömeggyártása megkezdődött, így márciusban az üzletek polcaira kerülhetnek az első szállítmányok. A várható teljesítménnyel és az órajelekkel kapcsolatban továbbra sem szivárgott ki új információ, ám ahogy azt korábban megírtuk, a rendszer maximálisan innovatív lesz.

Előzmények

Hirdetés