Felhőből is elérhető a Cerebras gigalapkája

A gépi tanulás tréning szakaszára tervezett dizájnt szélesebb körben is elérhetővé teszi a Cirrascale.

Még tavasszal írtunk arról, hogy elkészült a Cerebras gigantikus lapkájának második verziója, amely a gépi tanulás tréning szakaszára lett optimalizálva, de nagy problémája, hogy a drága gyártás miatt az erre épülő rendszerek vételára sem hízelgő. Arról már nem is beszélve, hogy a CS-2 jelzésű, 15U magas konfiguráció energiaigénye a 23 kilowattot is elérheti, bár a tipikus fogyasztás azért megáll 14 kilowattnál.

A Cirrascale pont ezért gondolta úgy, hogy megéri ezt a rendszert a felhőből is elérhetővé tenni, és Santa Clara-ban ki is építettek egy CS-2 konfigurációt, amelyet az érdeklődők kibérelhetnek. A minimum rendelési idő egy hét, és ezért 60 ezer dollárt kell fizetni, de egy hónapos bérlet már "csak" 180 ezer dollárba kerül. A hosszabb ideig történő lefoglalás egyéni megegyezés kérdése.

Mivel jelenleg csupán egy CS-2 konfiguráció van kiépítve, egyszerre csak egy ügyfél bérelheti, de persze a későbbi bővítés lehetősége adott. Nyilván jelentős árról van szó, és a Cerebras piaca tényleg olyan terület, amire nem feltétlenül van tömeges igény, hiszen a WSE-2, azaz második generációs Wafer Scale Engine segítségével olyan neuronhálók tréningelhetők, amelyek megfeküdnék az elérhetőbb árkategóriájú alternatívák gyomrát. A WSE-2 képességei például a chiptervezőknek nagyon hasznosak, sok piaci szereplőnek nem feltétlenül azok.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés