Az Euclideon forradalmasítaná a számítógépes grafikát

Az Euclideon néven bejegyzett vállalat az elmúlt évben ugyan még nem létezett, de az Unlimited Detail technológiáról 2010-ben hallhatott először a világ. Az ausztrál csapat célja a valós idejű számítógépes grafika forradalmasítása, és szerintük ennek a legjobb módja az lehet, ha az orvostudományban alkalmazott leképzési módszereket átemeljük a PC-s környezetbe.

Az Unlimited Detail Real-Time Rendering elgondolás alapja, hogy szó szerint végtelen mennyiségű atom legyen megjeleníthető az adott jelenetben. Az új fogalom itt az atom (közismertebb néven voxelként lehet rá utalni), ugyanis az alapelképzelés a jelenlegi játékokban alkalmazott geometrikus transzformációktól való teljes elszakadás. A poligonok, vagy háromszögek mellőzése régóta téma, mivel a modellezés szempontjából kvázi elértük a fejleszthetőség csúcsát. A fejlesztők elképzelése szerint pár év múlva a grafikus motorok micropoligonokat fognak renderelni. Ehhez természetesen még fejleszteni kell az aktuális grafikus API-kon, de fogalmazzunk úgy, hogy elméleti síkon már minden lefektetett, vagyis hamarosan egyetlen háromszög akkorka lesz, mint a képernyőn megjelenő pixel, innen pedig már nem lehet továbblépni, mert a kisebb háromszögek nem jelentenek valódi javulást a végső képminőségben, azaz egy radikálisan új elképzelésre van szükség.

Az Euclideon szerint az atomokkal történő, úgymond pontalapú modellezés a legésszerűbb lépcső, és az Unlimited Detail technológia is erre épít. Újdonságról nem igazán lehet beszélni, mivel az orvostudományban ez a módszer régóta alkalmazott, de mindezt átültetni a PC-s környezetbe, már nem könnyű, főleg úgy, hogy az adott motor a fejlesztők állítása szerint nem szabja meg a jelenetben szereplő atomok maximális számát sem. Az egy évvel ezelőtti bemutató után sokan kételkedtek a technológiában, ráadásul nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy a modellezők jelenleg zömében poligonalapú modelleket készítenek, vagyis az új technológiával gyakorlatilag semmi sem kompatibilis. Az utóbbi gondot a csapat egy konvertáló modullal oldotta meg, ami a legelterjedtebb modellező programokban (3ds Max, Maya, Softimage) már alkalmazható, és az eredeti poligonos modellből, atomosat készít, amit természetesen kezel a vállalat által készített motor. Ez a művészek számára egy létfontosságú előrelépés, hiszen a technológiai alap megfelelően minőségi modellek nélkül semmit sem ér. Erre a beágyazott videó konkrét bizonyíték is, és maguk a fejlesztők is elmondják, hogy ők csak az alapokat biztosítják, kihasználni a motor képességeit a művészeknek kell.

Az Unlimited Detail a videó alapján a modellezés részletességét tekintve szó szerint lenyűgöző. Az új demonstrációban szereplő 1 köbkilométeres sziget több mint 21 trillió poligonból áll, és ez lett átkonvertálva atomokra. Ez azt jelenti, hogy az adott jeleneten belül egyetlen köbméteres tartalom több háromszögből álló atomos információ tartalmaz, mint bármelyik olyan játék, ami nem használ procedurális vázépítést a geometriára. Ez a része az Unlimited Detail technológiának egyértelmű áttörés, ráadásul a demonstráció 20 képkocka/másodperces sebességgel fut a szoftveres render segítségével. Természetesen a fejlesztők megjegyezték, hogy a motor még sokat fog javulni, így az aktuális állapot messze áll a véglegestől. Az árnyékolási modell például még nagyon kezdetleges állapotban van, vagyis érdemes csak a modellek részletességére koncentrálni az összehasonítás során.

Rögtön felvetődik, hogy mindez túl szép, hogy igaz legyen. Nos a demonstráció alapvetően szó szerint igaz, de ki kell emelni, hogy a teljes jelenet statikus, ami a videón látszik is. Itt jön egy számottevő probléma, ugyanis egy játék dinamikus jelenetet követel. Az Unlimited Detail technológia mellett már az animálás is számottevően növeli az erőforrásigényt. Ez persze általános probléma a komplex adatstruktúrák mellett, nem beszélve a nagy mennyiségű adat tárolásáról. Szintén nem elhanyagolható tényező még, hogy a jelenlegi játékokban használt raszterizálás csak poligonalapú felületeken működik, ami szintén kedvezőtlen tényezőnek mondható jelenleg. A jövőben persze bármi lehet, és az Unlimited Detail nem is a jelennek szól, így érdemes odafigyelni a technológiára. Ezt az ausztrál kormány is felismerte, ugyanis 2 millió dollárral támogatta a projekt fejlődését.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés