Felpörgetné Európában a csúcstechnológiás chipgyártást az EU

Az évtized végére a világ félvezetőgyártásának értéke 20%-ban az öreg kontinensről származhat.

Új tervet dolgozott ki az Európai Unió, amelyben felpörgetnék az európai félvezetőgyártást, és ezzel együtt a chipgyártóktól való függést is csökkentenék, kiemelve az USA, Tajvan, Dél-Korea és Kína cégeit.

Hirdetés

A 2030 Digital Compass nevű terv – a Reuters riportja szerint – azt biztosítaná, hogy az évtized végére a világ félvezetőgyártásának teljes értéke 20%-ban az EU-n belül legyen előállítva. Itt tehát nem a gyártási mennyiségre kell gondolni, mivel ebben a tekintetben nehéz ilyen rövid idő alatt behozni a többi chipgyártót, de az év elején már beszámoltunk arról, hogy az Európai Unió mennyire sok pénzt invesztálna IT fejlesztésekbe, és ennek része a modern gyártástechnológiák kidolgozása.

A tervnek egyéb célkitűzései is vannak, többek között 2030-ra az EU el akarja érni, hogy minden háztartáson belül elérhető legyen a gigabites internetelérés, illetve az 5G esetében is fontos a majdnem maximális lefedettség. A technológiai vállalások tekintetében az EU a kvantumszámítógépek felé fordul, és 2025-re érkezhet az első ilyen rendszer, 2030-ra pedig a célpiac élvonala van megcélozva.

Maga a terv még változhat, hiszen ezen a héten értékeli ki az Európai Bizottság, de a potenciális vállalások mindenképpen ambiciózusak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés